Data: 2001-08-31 09:31:41
Temat: Re: Do francuskich grupowiczow.
Od: "Evva" <e...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk>:
> >To, co Meksykanie z mlaskaniem ust nazywaja flanem, Francuzi o ile sie nie
> >myle nazywaja creme caramel (?). Jest to skarmelizowany cukier umieszczony na
> >dnie naczynka zaroodpornego, zalany mieszanka
> >smietankowo-mleczno-zoltkowo-cukrowa, zapieczony w kapieli wodnej (bain marie)
> >i po upieczeniu podany na talerzu "do gory nogami" w ktorym to momencie
> >brazowy sos z dna naczynka zalewa caly flan. Ach, jakie to pyszne!
>
> zupelnie sie zgadzam - zwyklam robic to bardzo czesto. cudo to
> zupelne.
Przepis poprosze :) Pretty pretty please with sugar on top ;)
Probowalam to sobie wygooglac, bo brzmi smakowicie, ale tylko
mam wiekszy metlik w glowie, albowiem np:
"This custard dessert is also known in Spain as flan, in Italy
as crema caramella and in France as creme renversée." (wg
http://www.cooksrecipes.com/dessert/creme-caramel-fl
an-recipe.html)
Z przepisu tamze wyglada, ze to wlasnie to, ale wolalabym cos
sprawdzonego.
Evva
--
:: mailto:e...@p...pl :: http://3575230212/~evva/ ::
:: Żeby być sobą, trzeba wiedzieć, kto to. ::
|