Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: zGosiula <z...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Dobry przepis na kapuśniak
Date: Thu, 28 Nov 2002 07:18:47 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <3...@p...onet.pl>
References: <as3eqf$mq8$1@szmaragd.futuro.pl>
NNTP-Posting-Host: pf70.siedlce.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1038464281 18679 80.49.3.70 (28 Nov 2002 06:18:01 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 28 Nov 2002 06:18:01 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: pl,en
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.0.1) Gecko/20020823
Netscape/7.0 Hamster/1.3.23.0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:136410
Ukryj nagłówki
Ewa wrote:
> Mój mąż bardzo lubi kapuśniak, a ja nie wiem jak mu go ugotować. Czy ktoś
> zna jakiś dobry przepis ?
>
Nie wiem, czy akurat taki trafi w jego gust smakowy ;-).
Kapuśniak z salami
1 cebula
10 dkg szynki (niekoniecznie)
20 dkg peperoni lub salami (można zastąpić kiełbasą podwędzaną)
40-50 dkg kiszonej kapuchy
tyle samo ziemniaków
litr wywaru
kminek - jak kto lubi (bo ja nie)
pieprz
W garnku podsmażamy na oliwie cebulę. Następnie wrzucamy kiełbasę i
szynkę. Jak nam się ładnie zrumieni, to dodajemy pozostałe składniki
(ziemniaki pokrojone w kostkę, kapustę i wywar). Doprawiamy pieprzem,
ew. solą (jak jest z salami, to trzeb uważać z tą solą). I gotujemy, aż
ziemniaki zmiękną (tzn. da się je przegryźć, bo takie zupełnie miekkie
to one nigdy się w kwaśnej wodzie nie ugotują).
Zupa jest naprawdę pyszna :-). My to mieliśmy wczoraj na obiad i mąż
dojada jeszcze dzsiaj na sniadanie ;-).
--
Gosia
--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
|