Data: 2002-11-28 09:25:20
Temat: Re: Dobry przepis na kapuśniak
Od: "waldek" <x...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
============
Nie sluchaj tych kielbasozercow.
Obsmaz ladnie, mocno na zloto zeberka (1 kg
miesnych), dodaj do odcisnietej gotujacej sie
kapusty (2 kg niechemicznej), dorzuc raczej bardzo
nieduzo jarzyn (ja daje tylko seler), sol, piperz,
ziemniaki (1 kg) - pod koniec gotowania.
Na tluszczu po zeberkach delikatnie obsmaz co
chcesz: ja daje duzo grzybow (np. pieczarki),
peperoni (rosliny, nie kielbasy), czasem kilka
zabkow czosnku i pod koniec gotowania dodaj do
kapusty (ale bez tluszczu).
Na reszcie tluszczu zrumien cebule (raczej 4 niz
jedna), lekko zamacz i do kapuchy (Koniecznie
wyplucz wszystko z patelni do zupy!).
Uwagi:
- wody tyle aby byla gesta zupa
- przyprawy, ktore ja bardzo lubie do kapusniaku:
jalowiec, sos sojowy, tymianek, troszke slodkiej
papryki, pieprz zielony - dodaje na poczatku
gotowania; czaber - na koncu.
- na koniec zbalansuj smak cukrem
Z proporcji powyzej wychodzi mi ok 10 l. (na dwa
dni)
waldek
============
|