Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!news.bbs-scene.org!border4.nntp.dca.giganew
s.com!border2.nntp.dca.giganews.com!nntp.giganews.com!nx02.iad01.newshosting.co
m!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-
01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Drewno wierzbowe w wędzarni
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <51a5cfc1$0$1221$65785112@news.neostrada.pl>
<mfmxyqhhxc0y.lu3mgwl25671$.dlg@40tude.net>
<51a60ae1$0$1257$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Wed, 29 May 2013 22:16:06 +0200
Message-ID: <1r2btl5sb8vd7$.1uhfhlp492ylt.dlg@40tude.net>
Lines: 38
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.9.139
X-Trace: 1369858567 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 1262 79.185.9.139:13843
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:351310
Ukryj nagłówki
Dnia Wed, 29 May 2013 16:04:13 +0200, Zansibar napisał(a):
> W dniu 2013-05-29 14:52, Ikselka pisze:
>> Dnia Wed, 29 May 2013 11:51:58 +0200, Zansibar napisał(a):
>>
>>> Witajcie,
>>> Postanowiłem przymierzyć się do tematu domowego wędzenia ;-)
>>> Przejrzałem informacje dostępne w necie - sporo tego, jak to zwykle
>>> bywa, część do ewidentne powtórki/zapożyczenia wzajemne, a część to
>>> drobne sprzeczności.
>>>
>>> Po przeczytaniu większej część pojawiło mi się pytanie (jedno z wielu)
>>> dotyczące używanego rodzaju drewna - mam sporo gałęzi z przycinanych
>>> wierzb mandżurskich, znalazłem kilka wątków na forach wędkarskich
>>> dotyczących wykorzystania gałęzi wierzbowych przy wędzeniu (ryb oczywiście).
>>> Czy macie doświadczenia (pozytywne) z wykorzystaniem dymu wierzbinowego
>>> w wędzeniu wieprzowiny?
>>> Będę wdzięczny za informacje
>>>
>>> Pozdrawiam
>>> Zanzibar
>>
>> Może wyjść gorzka wędzonka. Generalnie jestem na nie :-)
>>
> Ale to Twoje przypuszczenie czy też doświadczenie?
> Nie mniej jednak - dzięki ;-)
>
> Pozdrawiam
> Zanzibar
Niektórzy polecają wierzbę, no owszem, tyle że tę zwykłą, polną. I bez
kory, dobrze wysuszoną. W korze wierzby jest chinina, więc jeśli drewno
jest nieokorowane i wilgotne, to wędzonka ma szanse zgorzknieć od oparów.
--
XL
"Pierwszy łyk ze szklanki nauk przyrodniczych zmieni ciebie w ateistę,
zaś na dnie szklanki czeka na ciebie Bóg."
Werner Heisenberg, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie fizyki
|