Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!news.nask.pl!news.nask.
org.pl!news.internetia.pl!newsfeed.neostrada.pl!nemesis.news.neostrada.pl!atlan
tis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: "Prawusek" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Dynia.
Date: Mon, 16 Nov 2009 00:26:53 +0100
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 56
Message-ID: <hdq39e$d7r$1@nemesis.news.neostrada.pl>
References: <taulqf45t5i9$.b2qbkptpa5y8.dlg@40tude.net>
<f...@t...googlegroups.com>
<1...@4...net>
<d...@f...googlegroups.com>
<o...@4...net>
<4...@m...googlegroups.com>
<f69i4gzkrt8n$.mbopcb5tq41h$.dlg@40tude.net>
<hdomkb$hd7$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<np6fa6osp5ve.1lz1eoglxqcuj$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: abbv253.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1258328174 13563 83.6.211.253 (15 Nov 2009
23:36:14 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 15 Nov 2009 23:36:14 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 091115-1, 2009-11-15), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:325233
Ukryj nagłówki
"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:np6fa6osp5ve.1lz1eoglxqcuj$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sun, 15 Nov 2009 11:44:41 +0100, Prawusek napisał(a):
>
> >> Robiłam konfitury ze śliwek dwa razy - mam je do tej pory, bo jak
czegoś
> >> robię, to ilości hurtowe. Jednak robiłam z połowek śliwek, też w
> >> piekarniku, ale pod przykryciem. Z 3-krotnym powolnym ogrzewaniem, jak
> >> powidła.
> >> Z tym, ze jeden raz to były konfitury baaaardzo wykwintne, takie ze
śliwek
> >> obranych ze skórki. Boszsz, ale się napracowałam wtedy. I oczywiście
one
> >> "wyszły" od razu...
> >
> > Błąd -
>
> Nie robię błędów w kuchni.
>
> > wpuszczam wydrylowane śliwki na tarkę do robota i do gara.
>
> BŁĄD.
> Po co na tarkę, skoro się sliwki same rozpadną. No i ja własnie lubię te
> długie skórki ze śliwek w powidłach, takie zwinięte, i niejednorodną
> konsystencję. A Ty robisz po prostu breję - marmoladę.
> :->
Mój sposób skraca odparowanie, cząstki skórki dodają co trzeba do reszty.
> > Błyskawiczne odparowanie w rondlach niskich a szerokich np. o średnicy
40cm.
>
> BŁĄD.
> :->
> Prawdziwe powidła smaży się przez 3 dni, jak bigos. Tylko wtedy są
szkliste
> i należycie rozsmażone.
>
>
> > Prawdziwe powidła robi się z węgierek polskich, takich późnych,
nawet
> > już lekko pomarszczonych, ale bez robactwa i o słodyczy miodu.
> > Konfitury też z takich śliwek, tyle, że trzeba je scukrzyć poprzez
> > zalewanie gorącym syropem, odcedzanym w celu ponownego zagrzania i tak
kilka
> > razy...
>
> A inaczej pisałam?
Pewnie, wyraz "błąd" dużymi literami.
> --
>
> Ikselka.
|