Data: 2014-11-07 21:26:17
Temat: Re: Dynia Ambar.
Od: Dariusz K. Ładziak <d...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Qrczak pisze:
> Dnia 2014-11-01 21:40, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>> W dniu 2014-11-01 21:20, Qrczak pisze:
>>>
>>> Biedactwo... ale pomyśl sobie, że to prawie samo zdrowie.
>>> Przy okazji samozdrowia z muffinkami marchwiowymi to się zaznajomiłam
>>> ostatnio dosłownie na moment (czytaj: jedna sztuka), bo za chwilę już
>>> bachory wszystko (czytaj: dwadzieścia cztery) zeżarły.
>>
>> To daj przepis, może to chwyci.
>
> Muffiny marchewkowe
>
> - szklanka cukru;
> - 2 szklanki startej marchewki;
> - 1 1/2 szklanki mąki;
> - 1/2 łyżeczki soli;
> - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
> - 2 łyżeczki cynamonu;
> - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
> - 3 jajka;
> - 3/4 szklanki oleju;
>
> Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną,
> cynamonem oraz solą.
> Jajka utrzeć z cukrem i olejem. Dodać startą marchewkę.
> Całość wymieszać, po czym połączyć z suchymi składnikami.
> Papierowe foremki do babeczek napełnić do 2/3 wysokości.
> Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 25 min.
> Upieczone muffinki odstawić na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
>
> Cukru dałam mniej, z tego połowę stanowił trzcinowy. Smacznego!
>
> Q
Zawsze mnie zastanawiają przepisy łączące proszek do pieczenia z soda
oczyszczaną. niby po co skoro głównym składnikiem proszku do pieczenia
jest soda oczyszczana (reszta to trochę mąki jako antyzbrylacza - sama
soda jest ciut higroskopijna). Amoniaku do ciast (węglanu amonu) w
proszku nie uświadczy - ale to się stosuje chyba głównie do biszkoptów.
--
Darek
|