Data: 2011-01-11 21:07:01
Temat: Re: Dzieci jedzą śmieci.
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:1qrm6ca2bow4s.b3dk09y1c1hq$.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 11 Jan 2011 03:12:25 -0800 (PST), JaMyszka napisał(a):
>
>> A
>> przecież liofilizacja nie pozbawia artykułów ich składników odżywczych
>> nawet w takiej ilości, w jakiej są tracone w przeróbce termicznej.
>
> W posiłkach liofilizowanych nie jest dla mnie problemem samo ich
> odwodnienie, lecz konieczność dodatkowej konserwacji - nikt mi nie wmówi,
> pomimo deklaracji producentów, że worek foliowy jest wystarczajacym
> zabezpieczeniem liofilizatu przed zepsuciem. I co z tłuszczami zwierzęcymi
> i roślinnymi w takim pożywieniu? - nie jełczeją?
> Nie mówiąc o tym, ze smak paskudny, zdolny zniechęcić dzieci w ogóle do
> jedzenia warzyw i mięsa:
> http://ngt.pl/forum/jedzenie-w-warunkach-turystyczny
ch-w-tym-liofilizaty,704,13.html
> "Osobiście oceniłem smak liofila za gówniany, po 2 dniach w górach zimą
> wyciągając cudowny ten posiłek i z nabożeństwem czekając na jego dojście,
> byłem zmuszony go wypie-przyć .Próbowałem to jeszcze 6 razy ze wszystkimi
> smakami.
> Nie neguję wartości odżywczych , tylko co mam zrobić jak nie mogę
> przełknąć
> i mnie się cofa.
> Wpirniczę sobie koncentacik po którym nie czuję że zdycham, a na dole
> fajny
> objadzik w restauracji."
>
>> Te pejoratywne określenia świadczą o tym, że nigdy nie miałaś kontaktu
>> z posiłkiem liofilizowanym,
>
> I nie bedę miała. Właśnie z powodu wiedzy o jego "zaletach":
> http://www.ceneria.pl/Liofilizat_Beef_Stroganoff_2_o
s._TRAVELLUNCH,8115,299,0,0,P,porownaj.html
> "Beef Stroganoff wołowiną z ryżem, pieczarkami, warzywami i ziołami..
> Sposób przyrządzania: Zawartość torebki zalać ok. 700 ml wrzącej wody i
> dokładnie wymieszać. Zamknąć torebkę. Pozostawić na ok. 5 - 10 min.
> Skład: ryż, sos z pieczeni w proszku, wołowina ( 7%), tłuszcz roślinny
> utwardzony, skrobia częściowo modyfikowana, śmietanka w proszku, masło w
> proszku, pieczarki, maltodekstryna, białko serwatki, sól, pomidory,
> papryka, zioła, serwatka w proszku, przyprawy, aromat naturalny, ekstrakty
> przypraw."
>
> Super sklad: "masło w proszku" (hue, hue!), "tłuszcz roślinny utwardzony"
> itp. O konserwantach zapomnieli napisać.
>
> Inny "cud":
> http://www.liofilizaty.pl/produkt_kurczakcurry.php
> "Składniki: ryż (56%), pierś drobiowa (8%), śmietana, masło, skrobia,
> jodowana sól kuchenna, migdały, curry (2,5%), mięso drobiowe, puree
> ziemniaczane, sól, wyciąg z rozmarynu], tłuszcz maślany, śmietana w
> proszku, skrobia ziemniaczana, jodowana sól kuchenna, migdały, curry [2,5%
> (kolendra, kurkumina, mąka ryżowa, kozieradka pospolita, kmin rzymski,
> imbir, goździki)], banany, cukier, ananas, przyprawa korzenna, glukoza,
> zagęstnik guma guar, środek aromatyzujący, regulator kwasowości kwas
> cytrynowy, przyprawy korzenne, kazeina, laktoza, substancja
> przeciwzbrylająca dwutlenek krzemu, emulgator E472b."
>
>
> Polecam do stałego żywienia dzieci i młodzieży!
> :-/
>
>> ani nie znasz technologii liofilizacji.
>
> Jasne, nie miałam kontaktu z sublimacją, no nie, absolutnie nigdy, w całej
> karierze szkolnej ani w praktyce :->
>
>
> Ty chyba uważasz się za wybitnie wy...sublimowaną merytorycznie,
> podstawową
> wiedzę z fizyki uwazając za dar dla jedynie wybranych. Śmiechu warte.
Qry też wp..rzają krzemionkę...
|