Data: 2000-02-06 03:47:39
Temat: Re: Enzymy bylo[Re: zmiękczanie mięsa było:minutensteki]
Od: af <f...@p...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Slavek S. wrote:
> Szymko wrote:
>
> > Bardzo mnie zaciekawilo stwierdzenie o enzymach "zmiekczajacych"
> > mieso. Jezeli mozna to prosilbym o jakas szersza informacje
> > odnosnie tych znajdujacych sie w ananasie i papai. (czy
> > przypadkim w kiwi taz sa?) A tak z drugiej strony troche dla mnie
> > osobiscie dziwne stwierdzenie, ze dany enzym jest nieszkodliwy
> > (wiem napisane jest "raczej nieszkodliwy") dlatego , ze pochodzi
> > z roslin.
> >
> > Szymko
>
> To prawda, ale tylko ze swiezych owocow, puszkowane ananasy nie
> "dzialaja",
> moze po prostu te enzymy "zdychaja" podczas pasteryzacji. Wszystkie
> owoce zawieraja pewien procent enzymow ale z tego co wiem ananas i
> papaja najwiecej.
>
> Slavek
Dlatego nie probuj dodac tych swiezych owocow do galaretki bo nigdy Ci
sie nie zsiadzie....
F.
|