Data: 2000-02-06 03:04:09
Temat: Re: Enzymy bylo[Re: zmiękczanie mięsa było: minutensteki]
Od: "Slavek S." <s...@h...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Szymko wrote:
> Bardzo mnie zaciekawilo stwierdzenie o enzymach "zmiekczajacych"
> mieso. Jezeli mozna to prosilbym o jakas szersza informacje
> odnosnie tych znajdujacych sie w ananasie i papai. (czy
> przypadkim w kiwi taz sa?) A tak z drugiej strony troche dla mnie
> osobiscie dziwne stwierdzenie, ze dany enzym jest nieszkodliwy
> (wiem napisane jest "raczej nieszkodliwy") dlatego , ze pochodzi
> z roslin.
>
> Szymko
To prawda, ale tylko ze swiezych owocow, puszkowane ananasy nie
"dzialaja",
moze po prostu te enzymy "zdychaja" podczas pasteryzacji. Wszystkie
owoce zawieraja pewien procent enzymow ale z tego co wiem ananas i
papaja najwiecej.
Slavek
|