Data: 2012-02-27 12:22:25
Temat: Re: Farsz
Od: Bbjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-02-27 11:37, czeremcha pisze:
>ale nie potrafilem sie dogadac z nimi,
> jak sie robi taki farsz."
Aha, czyli to kwestia farszu, a nie formy.
Składniki:
50 dag baraniny
1,5 l bulionu wołowego
majeranek
sól, pieprz
Mięso zemleć, doprawić do smaku.
Niektórzy dodają łój do mięsa, tak jest ortodoksyjnie w przypadku kołdunów.
Ciasto zagnieść (zakładam, ze każdy wie, jak) rozwałkować i szklanką
wyciąć kółka.
Na każdym ułożyć po łyżce mięsnego farszu.
Zlepić brzegi.
Gotować w osolonym wrzątku, albo w rosole (kołduny).
Z tego farszu mogą być kołduny, mogą i pielmieni.
--
B.
|