Data: 2012-02-27 12:35:48
Temat: Re: Farsz
Od: Lebowski <lebowski@*****.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-02-27 13:22, Bbjk pisze:
> W dniu 2012-02-27 11:37, czeremcha pisze:
>> ale nie potrafilem sie dogadac z nimi,
>> jak sie robi taki farsz."
>
> Aha, czyli to kwestia farszu, a nie formy.
> Składniki:
> 50 dag baraniny
> 1,5 l bulionu wołowego
> majeranek
> sól, pieprz
>
> Mięso zemleć, doprawić do smaku.
> Niektórzy dodają łój do mięsa, tak jest ortodoksyjnie w przypadku kołdunów.
> Ciasto zagnieść (zakładam, ze każdy wie, jak) rozwałkować i szklanką
> wyciąć kółka.
> Na każdym ułożyć po łyżce mięsnego farszu.
> Zlepić brzegi.
> Gotować w osolonym wrzątku, albo w rosole (kołduny).
>
> Z tego farszu mogą być kołduny, mogą i pielmieni.
Imo chyba cos tu nie gra.
Ciasto pierogow ugotuje sie po jakichs 10-15 minutach i w tym czasie
zdazy sie tez ugotowac surowy farsz miesny?
|