Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ewsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Jacek Nowak" <j...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Fasolka po bretonsku itd.
Date: Mon, 29 Dec 2003 07:39:22 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 22
Message-ID: <bsolna$2km$1@inews.gazeta.pl>
References: <4...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.244.167.11
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1072683562 2710 172.20.26.241 (29 Dec 2003 07:39:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 29 Dec 2003 07:39:22 +0000 (UTC)
X-User: ja_n
X-Remote-IP: 212.244.167.11
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:184583
Ukryj nagłówki
Ania <p...@o...pl> napisał(a):
> Prosze podajcie mi przepis na fasolke po bretonsku.
To może dla wielu nie będzie ani FASOLKA, ani po BRETONSKU. Ale robi się
superprosto i ja bardzo lubie. Przepis pochodzi ze znakomitej (moim zdaniem)
książeczki "Gotuj z głową".
Kroję kiełbasę (im lepsza tym lepiej - ja lubię podsuszane) w kostkę i do tego
dużo cebuli (cebulę z kolei lubię kroić w ósemki - takie spore trójkąciki
wychodzą). To wszystko obsmażam dobrze na oliwie razem z wyciśniętym czosnkiem
(im więcej tym lepiej ;-). Następnie dodaję (na 2 osoby) 2 puszki fasolki w
zalewie (razem z zalewą!) i puszkę koncentratu pomidorowego. Sól (albo
jarzynka w proszku), pieprz, zioła (jakie lubisz - ja daję np. bazylię i
rozmaryn). Podgrzewam wszystko chwilę na patelni (suszone zioła muszą mieć
chwilkę w tej kąpieli na dojście do formy) i voila! Gotowe w 20 min. Chociaż
może na uroczysty obiad z okazji urodzin/imienin to się średno nadaje...
Jacek
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|