Data: 2003-12-29 07:39:22
Temat: Re: Fasolka po bretonsku itd.
Od: "Jacek Nowak" <j...@N...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ania <p...@o...pl> napisał(a):
> Prosze podajcie mi przepis na fasolke po bretonsku.
To może dla wielu nie będzie ani FASOLKA, ani po BRETONSKU. Ale robi się
superprosto i ja bardzo lubie. Przepis pochodzi ze znakomitej (moim zdaniem)
książeczki "Gotuj z głową".
Kroję kiełbasę (im lepsza tym lepiej - ja lubię podsuszane) w kostkę i do tego
dużo cebuli (cebulę z kolei lubię kroić w ósemki - takie spore trójkąciki
wychodzą). To wszystko obsmażam dobrze na oliwie razem z wyciśniętym czosnkiem
(im więcej tym lepiej ;-). Następnie dodaję (na 2 osoby) 2 puszki fasolki w
zalewie (razem z zalewą!) i puszkę koncentratu pomidorowego. Sól (albo
jarzynka w proszku), pieprz, zioła (jakie lubisz - ja daję np. bazylię i
rozmaryn). Podgrzewam wszystko chwilę na patelni (suszone zioła muszą mieć
chwilkę w tej kąpieli na dojście do formy) i voila! Gotowe w 20 min. Chociaż
może na uroczysty obiad z okazji urodzin/imienin to się średno nadaje...
Jacek
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|