Data: 2002-04-11 14:33:42
Temat: Re: Fondue - plama wielka - co robic???
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
>Guten Morgen,
>
>Straszliwa plame dalem, oj straszliwa!
>Bylem zaproszonony bowiem na kolacje - znaczy sie
>zaproszono mnie bym ja zrobil i zazyczono sobie, bym
>zrobil fondue.
<ciach>
>zeliwnego naczynka, co to to juz w pomieszczeniu bylo.
>To naczynko na ogienku pieknie sie prezentowaleo, ser
>na razie tez. Dolaem do niego odrobine wina renskiego
>Ser sie zaczal rozpuszczac - zapach taki, ze eh - jak
>sie jednak zaczal rozpuszczc mocniej - zaczal sie
>rodzielac na dwie frakcje - jedna o konsystencji
>srednio przezutej gumy do zucia, druga o konsystencji
>chudego mleka.
>Mieszalem ze wszystkich sil, a starch i bojazn w mych
>oczach rosla - nie mowiac juz o sercu.
>I... nic! Ser pozostal w dwoch frakcjach: gumowatej o
>plynnej - obrzydlywie sie to prezentowalo w naczynku
>[smaczne bylo, ale szybko frakcja gumowata sie
>zestalila ponownie w ser].
>A ja zem caly ze wstydu plonal, ze hej!
>Co zrobilem zle, ze mi sie ten ser na te dwie frakcje
>podzielil???
>Ktos wie?
>Ktos mnie oswieci???
>Bo mi wstyd, ze hej - a fondue jeszcze bym raz sprowal
>zrobic...
>
>pozdr,
>Grzegorz
>
>
Bos zrobil raczej od tylu i odwrotnie. jesli tylko serowe fondue
znaczy sie
Bierzesz ten gar, smarujsz go czosnkiem jak Pan Bog przykazal,
wlewasz winko i dajesz mu sie zagotowac wrecz! do niej nadajacych
sie win (niz wytrawne biale) mozna wpsiknac troche cytryny. do
tego dodajesz serw kostke, lub starty, NAJLEPIEJ umazany w mace
kartoflanej. Maka kartoflana wplywa pozytywnie na ser, ktory sie
zachowujejak nalezy, O ILE OCZYWISCIE nie gotuje sie to jak
wsciekle..wtedy nie ma rady - zwarzy sie i juz...moj wczorajszy
zaczal sie warzyc alem go uratowala za pomoca zdjecia z ognia i
wmieszania jeszcze troche maki kartoflanej z creme fraiche -
czyli kwasna smietana i odrobina wody. dobrze przemieszac, niech
zawrze i voila! mozna siupnac jeszcze kieliszek kirschu gdzies
tam po drodze.
Basi wyszedl raz glut, potem zrobila z maka kartofl i bylo dobre.
podobno.
Czyli maka i niech nie buzuje pod saganem.
ja w ogole obrazoburczo sie zachowalam, bo uzylam ementhalera,
gruyere'a i...moejgo ukochangeo cheddara. i troche fontiny, tak
dla draki. chleb nie byl w formieleciutkich grzanek to nam sie
ciagle topil....
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeeds.com The Largest Usenet Servers in the World!
------== Over 100,000 Newsgroups - Ulimited downloads - 19 servers ==-----
|