Data: 2003-12-30 13:48:22
Temat: Re: Frangipane
Od: BasiaBjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Wladyslaw Los napisał:
>>Z tego, co wiem, do kremów na ok. pół kg słodkich migdałów, daje się
>>16 sztuk gorzkich.
>>
>>Jeśli robisz makaroniki, na 20 dag słodkich migdałów weź 10 sztuk gorzkich.
>
>
> Oczywiście, dobra rada. Co znaczy potęga myśli! Powinienem sam był
> wpaść na to, że jeżeli używa się migdałów zamiast makaroników, to
> proporcja słodkich do gorzkich winna być taka jak do ciasta na
> makaroniki.
Właśnie nie :)
W kremie na pół kg słodkich -16 szt. gorzkich, a makaronikach - na 20
dag słodkich bierze się 10 szt. gorzkich, zatem na pół kg słodkich -25
gorzkich.
>Ale, cóż, starość nie radość, mózgownica już tak prędko
> nie pracuje,
Nie martw się, zawsze można lecytynę...;)
>a nadto jestem zajęty dowodzeniem, że jestem jeden, a nie
> ma nas dwóch (lub odwrotnie, sam już nie wiem).
Miłego dowodzenia życzy
--
BasiaBjk
|