Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Frytki :)
Date: Sun, 6 Jan 2002 21:45:08 +0100
Organization: Wladyslaw Los
Lines: 35
Message-ID: <1f5lx7w.386ewfx08h87N%wlos@tele.com.pl>
References: <a171gj$k7l$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: po24.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1010349944 19000 213.76.110.24 (6 Jan 2002 20:45:44 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 6 Jan 2002 20:45:44 +0000 (UTC)
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:90488
Ukryj nagłówki
stsal <s...@p...onet.pl> wrote:
> Jako, że nie przepadam za gotowcami,
> pocię"am starannie ziemniolki, rozgrza"am olej na patelni
> Nie ma to, jak być adeptem sztuki kulinarnej ;)
>
> Pozdrowionka!
>
> Anka - nowicjuszka :) już umiejąca zrobić frytki - bez książki kucharskiej!
> :))
To teraz zgodnie z zasadami sztuki.
Frytki smazymy w glebokim tluszczu, nie na patelni. Za najlepszy
tluszcz uchodzil niegdys loj wolowy, ale tego wlasciwuie nie mozna u nas
zdobyc. Zastepuja go niezle biale utwardzane tluszcze kuchenne w
rodzaju planty. Jak kto chce, moze uzywac tez olejow.
Odpowiedni garnek wypelniamy tluszczem na tyle, by frytki mogly w nim
dosc swobodnie plywac. Tluszcz rozgrzewamy do 170 stopni.
Do rozgrzanego tluszczu wstawiamy druciany koszyk na frytki wypelniony
frytkami. Te przygotowujemy uprzednio z odpowiednich ziemniakow,
najlepiej doswadczalnie ustalic z jakich najlepiej wychodza. Ziemniaki
krajemy w slupki wielkosci wg. upodobania, pluczemy i obsuszamy przed
smazeniem.
Smazymy wstepnie ok. 7-8 min. az zaczna sie rumienic. Nastepnie
wyjmujemy koszyk. Przed wydaniem rozgrzewamy tluszcz powtornie az sie
do pow. 180 stopni i smazymy frytki drugi raz. az beda zlociste.
Tylko frytki najcieniej krojone. w slomke, smazymy za jednym razem.
Wladyslaw
--
Wladyslaw Los
|