Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-m
ail
From: "flashi" <f...@e...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Frytki...
Date: Thu, 24 Nov 2005 16:01:59 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 36
Message-ID: <dm4kk5$84r$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <dm2ack$9h5$1@inews.gazeta.pl> <dm2j5c$qhl$1@nemesis.news.tpi.pl>
<dm47v6$1qq$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: cdg219.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1132844485 8347 83.30.156.219 (24 Nov 2005 15:01:25
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 24 Nov 2005 15:01:25 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2670
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2670
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:253695
Ukryj nagłówki
Użytkownik "X" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
news:dm47v6$1qq$1@inews.gazeta.pl...
>> ja tylko mocze w oslodzonej wodzie ew dolewam troche miodu do goracej
>> wody
> i
> ================
> Podgotowalem frytki w slodzonej wodzie, potem jeszcze w niej postaly z pol
> godziny (az wystygla). Potem odsaczylem "przedfrytki". Niestety, cos
> spiep*** i pierwsza partia doprowadzila do totalnego kipienia oleju. Wylal
> sie poza garnek (bo w garnku zazwyczaj robie) i musialem czyscic kuchenke.
> Juz drugi raz tak! Moze to jakis zly olej? To "Wyborny" (tak sie chyba
> nazywa) z Biedronki. Jakos nigdy wczesniej mi sie to nie zdazalo. Ostatnio
> cala kuchenka byla zalana, dzis tylko pol. Ma ktos juz jakies
> doswiadczenia?
no za duzo na jeden raz i na dodatek za mokro :)
ja uzywam tylko slonecznikowego ew jak sie uda to palmowego
ale napewno do frytek nie uzywam zadnych mieszanek czy rzepakowych albo
jakis super ekstra drogich :) jak np oliwa z oliwek (co ostatnio zauwazylem
z przerazeniem u znajomej)
> Co jakis czas do oleju wraz z frytkami wrzucam zabek czosnku, olej wydaje
> sie byc dluzej swiezy i nie smierdzi nim w kuchni (tylko czosnkiem).
> Podkresle tylko, ze frytki wcale (badz baaardzo malo) nie nabieraja
> czosnkowego aromatu.
to prawda czosnej odswieza olej na jedno gora 2 smazenia :P ale trzeba
uwazac zeby sobie czosnku nie spalic w tym oleju bo wtedy to on odrazu do
wywalenia jest wg mnie
> A frytki byly pyszne:D.
:)
|