Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Galareta z "łosia" i bigos...
Date: Wed, 31 Dec 2003 09:46:18 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 34
Sender: j...@p...onet.pl@nat.kabaty.2a.pl
Message-ID: <bsu285$76f$1@news.onet.pl>
References: <bssvec$3nd$1@news.onet.pl> <4...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: nat.kabaty.2a.pl
X-Trace: news.onet.pl 1072860229 7375 213.25.123.147 (31 Dec 2003 08:43:49 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 31 Dec 2003 08:43:49 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:184962
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ulka" <u...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:43d7.000003ab.3ff27ded@newsgate.onet.pl...
> > Galareta z łososia już przyrządzona... mam nadzieję, że zastygnie...
> Robilam na wigilie, po raz pierwszy sposobem gdzies uslyszanym lub
przeczytanym.
> Za nic nie moge sobie przypomniec skad to
> sie wzielo w mojej glowie. Polecam do wykorzystania, bo sie swietnie
sprawdzilo.
> Polmisek w ktorym mamy zalewac rybe,
> nalezy wlozyc do zamrazalnika, nie wiem czy byl podawany czas minimalny.
Ja
> wlozylam wieczorem i nastepnego dnia zalewalam
> na nim rybe. Galareta musi byc wystudzona (moja byla letnia a polmisek
szklany).
> Po nalaniu pierwszej cienkiej warstwy na dno i
> wstawieniu do lodowki, zastyglo w ciagu 5 min. I tak kolejno ryba, troche
> galarety i do lodowki, zastyga, dekoracja, galareta i
> do lodowki. Calosc zastygla okolo 0,5 godz. Polecam wszystkim, ktorych
podobnie
> jak mnie do szalu doprowadzala zabawa
> p.t. uda sie doniesc bez rozlania oraz czy zastygnie czy nie. :)
Ciekawa metoda... Fakt, że widać od razu, czy w ogóle zastygnie... A jak się
nie dodaje żelatyny, to czasem mogą być wątpliwości...
Galareta zastygła... Tylko z łososiem jest taki problem, że łosoś ma dużo
płynnego w lodówkowej temperaturze tłuszczu. Efekt jest taki, ze po wierzchu
pływa mi niezastygnięty tłuszcz rybi, ale IMO nie jest to wada
dyskwalifikująca tą galaretę, a jedynie cecha wyróżniająca z innych...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|