Data: 2003-11-19 09:55:19
Temat: Re: Galaretka z kiwi
Od: "Antoś" <k...@W...interia.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Oto "cytata" z wyjaśnieniem :))
"Kilka smakowicie wyglądających owoców (kiwi, mango, ananas i papaja) w
żadnym wypadku nie może wylądować w galaretce ozdabiającej nasze wypieki.
Chyba że w galaretce żelatynę zastąpiono agarem lub inną substancją
powodującą jej tężenie. Innym wyjściem jest zastąpienie świeżych owoców
owocami z puszki, ewentualnie podgrzanymi w syropie cukrowym. Dlaczego?
Odpowiedź jest o wiele prostsza, niż by się wydawało. Wszystkie one
zawierają specyficzne substancje chemiczne - enzymy - które, reagując ze
składnikami galaretki, nie pozwalają jej zastygać.
Miąższ ananasa zawiera bromelinę, która przyspiesza rozkład białek,
wspomagając trawienie. Liście i owoce papai są nasycone papainą, której
działanie przypomina 'poczynania' bromeliny. Kiwi są bogate w aktinidynę. Z
tego powodu nie należy przygotowywać koktajli mlecznych na bazie tego owocu.
Enzym rozłoży białko, powodując, iż napój będzie gorzki".
|