Data: 2007-02-18 16:57:01
Temat: Re: Garnki
Od: m...@y...com
Pokaż wszystkie nagłówki
On 18 Lut, 10:42, "Spamik" <s...@s...net.pl> wrote:
> W ofertach obejrzanych lepszych sklepów internetowych prawie nie mie ma
> garnków z termomertrami w uchwytach. Jest więc to chyba tylko bajer be
> znaczenia.
Ze znaczeniem: zaraz się popsuje i musisz kupić nowe garnki - BEZ
termometrów.
Jakiż to zróżnicowany zakres temperatur może dotyczyć gotowania???
Równie dobrze zamiast tych gadżetów mogliby namalować na uchwycie
napis: 95 st.C (bo tyle stopni ma para nad gotującą się potrawą).
> Dalsza sprawa do ciężkość garnków. Co kryje się pod tym hasłem i czy warto
> iść w tym kierunku. Mam od kilkunastu lat gary dość lekkie, ale objawów typy
> powyginane ścianki nie ma w nich.
Mam i ciężkie, i lekkie. Lubię jedne i drugie, ale nie wiem, dlaczego
jednakowo :-)))))))))
> Kolejna sprawa to szklane pokrywki lub pokrywki z szklanym oczkiem
To się przydaje - nie trzeba unosić pokrywki, aby wiedzieć, co się pod
nią dzieje.
> Potrójne dno oferują prawie wszystkie firmy. Coś więc chyba w tym jest.
Przydatne raczej przy duszeniu gęstszych potraw - bardziej
równomiernie rozprowadzone jest ciepło w dnie garnka, potrawa jest
równo ogrzewana od dołu, nie ma rejonów silnie różniących się
temperaturą, więc się np. nie przypala szybciej w rejonie
bezpośredniego kontaktu dna z palnikiem/płytką.
|