Data: 2003-04-16 22:23:08
Temat: Re: Gdzie spizarnie z tamtych lat
Od: "Dorota***" <d...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Z chłopskiego gniazda :-)))
W górach na wsiach były ziemianki.W nich trzymano ziemniaki , warzywa, itd
Stały kilka metrów od domu, najczęściej pod jakimś drzewem i było wielką
frajdą do nich wchodzic. Często robiono pod domem taki dół (taka jakby
piwniczkę), wchodziło się do niego przez klapkę w podłodze w kuchni i tam
znoszono zapasy na kilka tygodni. A w wędzarni trzymano mięso i ryby, no i
słoninę, i boczek, i kiełbasy pachnące. Oraz najczęściej kapustę kiszoną i
ogórki w dębowych beczkach. A mleko, które się zsiadało, stało najćzęściej w
sieni. I zboże trzymane na mąkę w takich sąsiekach, też w sieni, a obok
żarna. A na strychu wisiały kukurydze i zioła, które można bylo dostać
stając na kufrach. Tyle spiżarniowego zapamiętałam z domu babci, ehh, tam
był dla nas raj... NIestety, spalił się kilkanaście (kurcze, już
kilkadziesiąt!)lat temu razem ze wszystkimi skarbami, bo był kryty strzechą
i od instalacji elektrycznej poszła iskra...
Dorota
|