Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.atman.pl!newsfeed.tpinterne
t.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Marsjasz <m...@p...NOSPAM.neostrada.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Gdzie w Wawie..
Date: Tue, 24 Jan 2006 15:39:31 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <dr5e7j$rbu$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <dr59d6$p9g$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: coc164.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1138113588 28030 83.31.182.164 (24 Jan 2006 14:39:48
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 24 Jan 2006 14:39:48 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0.6 (Windows/20050716)
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <dr59d6$p9g$1@inews.gazeta.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:258710
Ukryj nagłówki
Jagna napisał(a):
> Witam.
> W ziązku z nietypowym menu nietypowe poszukiwania.
> Poszukuje gęsich zoładków, kaczego tłuszczu, macy,i dobrej jagnięciny. Gdzie
> to mogę dostać?? W gre wchdzi całe miasto tylko zeby było pewne bo nie chcę
> gnać w taką pogodę z Czomiczówki na Kabaty po nic.
> Pozdrawiam AgaL
>
jagniecine w mini europie tej glownej przy nowym miescie...
normalnie maja mrozona ale chyba w czwartek albo piatek maja swieza...
jagniecine widywalem jeszcze przy hali mirowskiej...
mace najlepiej zrobic samemu...(porcja na osiem 15 centymetrowych mac)...
1 szklanka maki pszennej z calego ziarna (graham)...
2 szklanki jasnej maki (moze byc tortowa)...
2 lyzeczki soli...
1 szklanka wody plus dwie stolowe lyzki...
1 lyzka stolowa czarnuszki
oliwa z oliwek do pieczenia...
w duzej misce wymieszac make z sola...
w srodku zrobic zaglebienie i malymi porcjami wlewac wode...
powstale dosc rzadkie ciasto na stolnice i wyrabiac 10-15 minut...
jak zrobi sie miekkie i sprezyste...pozostawic na pol godziny...
nastepnie wyrabiac energicznie przez minute...
metalowy rondel lub patelnie rozgrzac na srednim ogniu...
cisato podzielic na 8 czesci...
kazda rozwalkowac na placki o srednicy 15 cm...
grubosci okolo 3-4 mm...
wierzch posypac czarnuszka i za pomoca walka wprasowac ziarenka w ciasto...
rondel lub patelnie natluscic oliwa i smazyc placki z dwoch stron okolo
2-3 minut na kazda...az na powierzchni pojawia sie brunatne plamki i
wybrzuszenia...
i juz...
pozdrawiam
Mars
|