Data: 2017-11-15 16:39:13
Temat: Re: Gęsie cycki
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
FEniks <x...@p...fm> wrote:
> W dniu 15.11.2017 o 13:21, stefan pisze:
>> W dniu 2017-11-15 o 13:05, XL pisze:
>>> FEniks <x...@p...fm> wrote:
>>
>>>> trwałość. I jeśli ktoś się decyduje na spożywanie produktów
>>>> cukierniczych, musi się z tym liczyć.
>>>>
>>>
>>> Klarowane jest BARDZO trwałe.
>>>
>>>
>>
>> Tak, klarowane nasło jest trwałe ale...
>
> ...jeszcze droższe od zwykłego masła, czyli mniej prawdopodobne w
> komercyjnej produkcji.
> Poza tym nie spotkałam jeszcze, żeby ktoś piekł cokolwiek z użyciem
> masła klarowanego, nawet w domu na własny użytek. Do smażenia i
> gotowania to owszem.
Ja używam. Stale. Tylko i wyłącznie tego. Wyjatek - nie za bardzo się do
mas tortowych nadaje ze wzgl. na kruchą konsystencję bardzo szybko
przechodzącą w całkiem płynną (łatwiej sie topi, niż zwykłe, bo już w temp.
pokojowej potrafi podchodzić ciekłą frakcją), ale i tak bardzo rzadko robię
ciasta z masami. Jeśli już, to używam wtedy masła ekstra.
--
XL
|