Data: 2017-11-15 16:33:26
Temat: Re: Gęsie cycki
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
stefan <s...@w...pl> wrote:
> W dniu 2017-11-15 o 13:05, XL pisze:
>> FEniks <x...@p...fm> wrote:
>
>>> trwałość. I jeśli ktoś się decyduje na spożywanie produktów
>>> cukierniczych, musi się z tym liczyć.
>>>
>>
>> Klarowane jest BARDZO trwałe.
>>
>>
>
> Tak, klarowane nasło jest trwałe ale...
> Czy wyroby cukiernicze np. ciasta robione na maśle klarowanym są
> bardziej trwałe od tych na maśle tradycyjnym robionych? A na maśle
> własnoręcznie robionym? Jakaś klasyfikacja?
Ja uzywam masła klarowanego - ale cukierni nie prowadzę, więc nie trzymam
ciast miesiącami, bo nie ma szans, żeby się tyle uchowały. Dzień-dwa i po
cieście.
Na pewno masło klarowane jest trwalsze od zwykłego, bo nie pleśnieje (jest
bezwodnym czystym tłuszczem, czyli jest pozbawione zawartości
białkowo-wodnej) i jest odporne na jełczenie. A o to przecież chodzi w
cieście, które ewentualnie miałoby czekać na konsumpcję.
W ciastach cukierniczych stosowane sa jednak TAKIE dodatki konserwujace, że
nawet zwykłe masło może byc stosowane.
A nie jest - nie tylko ze względu na cenę, lecz i z powodu obowiazku tzw.
standaryzacji w produkcji ciast na sprzedaż, bo lepsze są pod tym wzgledem
gotowe płynne i standaryzowane/atestowane (hue hue - o nie nie, tylko pod
wzgledem opakowań, stałosci składu i braku trudności w przechowywaniu) tzw.
tłuszcze cukiernicze.
--
XL
|