Data: 2001-10-29 16:06:36
Temat: Re: Golonka
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Mirek wrote:
>
> Wiem że ryzykuję kolejny lincz :) ale podam jeden przepis którego nie ma na
> archiwum:
> 2 golonki, liść laurowy, ziele amgielskie, pieprz, chili, sól.
> Włożyć golony do wrzącego wywaru i gotować około 2 godzin. Potem wyjąć i
> wystudzić.
> Zaprawa:
> 1/2 do 1 szklanki piwa
> na każdą golonkę: 1 łyżka miodu, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżka musztardy z
> gorczycą, płaska łyżeczka grznulowanego czosnku (uważam że to za mało i po
> co granulowany?), trochę warzywka, pieprz, majeranek, rozmaryn, kminek,
> trochę oliwy. Wymieszać składniki, golonę ponacinać, zamacerować i piec w
> piekarniku około 40 min.
> właśnie taką robię, z pewnymi modyfikacjami :) ciekawe co z tego wyjdzie???
> może leniwe? albo mielonka ?
możesz do tego knedle bułczane. Ale czemu gotujesz przed pieczeniem?
Przecież całe mięcho traci aromat?
Waldek
|