Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Doruni" <dosia@(e)poczta.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Gotowana pszenica - jak wykorzystać?
Date: Thu, 19 Jun 2008 10:06:10 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 52
Message-ID: <g3d41i$1a5$1@news.onet.pl>
References: <g3d22q$gp8$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 87-205-217-45.adsl.inetia.pl
X-Trace: news.onet.pl 1213862770 1349 87.205.217.45 (19 Jun 2008 08:06:10 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 19 Jun 2008 08:06:10 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3198
X-Sender: lD9Wgp7xHAnueUhyJR3OyyoHRiL0jzSB
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:313968
Ukryj nagłówki
(...) kupiłam pełnoziarnistą pszenicę
> durum i teraz gdybam co z nią zrobić.
(...)
> Macie jakieś pomysły?
>
> --
> Tess
Jeden z pomysłów, to zemleć ją trochę, ale niezbyt drobno, dodać jajka, dużo
siekanego koperku, trochę czosnku, soli aromatycznej (ja lubie
cebulowo-lubczykową) i smażyc takie placuszko-kotleciki. do tego sos/gulasz
z duszonych warzyw.
Można:
- dodawać do zób warzywnych,
- nadziewać nią paprykę, bakłażany, pieczarki,
- podawać z róznymi gulaszami
- przygotować a'la risotto.
Bardzo lubię sałatkę z gotowanej pszenicy:
1 szklanka pszenicy
2 łyzki posiekanego oregano
2 łyżki posiekanej bazylii
1 cebula
1 marchew
1 seler
1 mała cukinia
2 pomidory (obrane i pokrojone w kostkę)
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
sól
pieprz czarny
troszkę białego wina
troszkę soku z cytryny
sos sojowy
Pszenicę ugotować w wywarze z warzyw (ew. pod koniec dodać 'rosołek' w
proszku). Warzywa z wyjątkiem pomidorów pokrojone w drobną kostkę podsmażyć
na
oliwie, na koniec dodać pomidory, wino i sok z cytryny, poddusić chwilkę
mieszając. Dodać pszenicę, zioła i przyprawić.
Smacznego :)
--
Doruni
|