Data: 2008-06-19 08:06:10
Temat: Re: Gotowana pszenica - jak wykorzystać?
Od: "Doruni" <dosia@(e)poczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
(...) kupiłam pełnoziarnistą pszenicę
> durum i teraz gdybam co z nią zrobić.
(...)
> Macie jakieś pomysły?
>
> --
> Tess
Jeden z pomysłów, to zemleć ją trochę, ale niezbyt drobno, dodać jajka, dużo
siekanego koperku, trochę czosnku, soli aromatycznej (ja lubie
cebulowo-lubczykową) i smażyc takie placuszko-kotleciki. do tego sos/gulasz
z duszonych warzyw.
Można:
- dodawać do zób warzywnych,
- nadziewać nią paprykę, bakłażany, pieczarki,
- podawać z róznymi gulaszami
- przygotować a'la risotto.
Bardzo lubię sałatkę z gotowanej pszenicy:
1 szklanka pszenicy
2 łyzki posiekanego oregano
2 łyżki posiekanej bazylii
1 cebula
1 marchew
1 seler
1 mała cukinia
2 pomidory (obrane i pokrojone w kostkę)
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
sól
pieprz czarny
troszkę białego wina
troszkę soku z cytryny
sos sojowy
Pszenicę ugotować w wywarze z warzyw (ew. pod koniec dodać 'rosołek' w
proszku). Warzywa z wyjątkiem pomidorów pokrojone w drobną kostkę podsmażyć
na
oliwie, na koniec dodać pomidory, wino i sok z cytryny, poddusić chwilkę
mieszając. Dodać pszenicę, zioła i przyprawić.
Smacznego :)
--
Doruni
|