Data: 2008-11-10 11:16:28
Temat: Re: Gotowanie w szynkowarze
Od: "zbisa" <z...@z...ita.pwr.wroc.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "wolim" <t...@n...pisz> napisał w wiadomości
news:gf6pes$j52$1@news.interia.pl...
> Witam.
> Znajoma swego czasu wspominała, że wsad w szynkowarze nalezy gotować
> proporcjonalnie w/w jego wagi.
>
> Wydaje mi się, że mówiła tak: "jeśli wsad waży kilogram, to gotujesz
> godzinę, wyłączasz i czekasz aż wystygnie, jeśli wsad waży 1,20 kg, to
> gotujesz godzinę dwadzieścia, itp.".
>
> Problem jest taki, że nie pamiętam, czy to dokładnie tak brzmiało ;)
mam typowy "czeski" szynkowar - wkład wazy 1,2kg, parzę (nie gotuję) ok.
godzinę dwadzieścia od momentu zawrzenia, zostawiam w wodzie do
wystygnięcia. Szynkowar wkładam do garnka do gotowania szparagów z taka
sprytną siateczka :-))) Idealnie pasuje...
--
serdeczności! zbisa (Wierny Czytacz Grupy)
|