Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin2!goblin.stu.neva.ru!feeder.erje.net!us.feeder.erje.net!news.glo
rb.com!news-out.readnews.com!news-xxxfer.readnews.com!nx01.iad01.newshosting.co
m!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-
01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Gotowe surówki z supermarketu
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <53aa9055$0$2225$65785112@news.neostrada.pl>
<165ups2nhmmrj.16nxwx8djy6yb$.dlg@40tude.net>
<53ab3391$0$2245$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Thu, 26 Jun 2014 00:43:55 +0200
Message-ID: <j5goexxdw2oj$.3gj1xyuuo2h2.dlg@40tude.net>
Lines: 35
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.24.13
X-Trace: 1403736234 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2235 79.185.24.13:6444
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:356314
Ukryj nagłówki
Dnia Wed, 25 Jun 2014 22:39:43 +0200, wolim napisał(a):
> W dniu 2014-06-25 20:26, Ikselka pisze:
>
>> Bo bez tych sztuczności, tony soli i cukru - no i nie macerujesz warzyw,
>> skoro "nie to".
>
> Nie rozumiem. Czyli do surówki z kapusty nie dodajesz soli i cukru? W
> składzie tych sklepowych jest też ocet, olej, czasami majonez. Takie
> rzeczy w domu też się dodaje.
Wszystko to dodaję, ALE w rozsądnej ilości. No może poza octem, bo w kuchni
ocet raczej stosuję do marynat, a do surówek stosuję sok z cytryny tylko,
zresztą aromat cytryny mi bardzo tu odpowiada, czasem dodaję nieco startej
skórki też. I miód. Nie wiem, co robisz nie tak - ale moim zawsze smakują
moje surówki.
Może nie dajesz surówkom godzinki na "przegryzienie się" z przyprawami,
kwasem i olejem/oliwą? To jest bardzo ważne. Czasem trzeba wręcz wymiętosić
składniki ręką i potem mocno ugnieść i pozostawić tak na godzinkę przed
podaniem - jak np w przypadku naszej przenajulubieńszej surówki z SAMEJ
młodej kapusty: kapusta posiekana w cienkie paseczki, sól (nieco, tylko dla
złamania słodkosci), cukier lub miód, pieprz - pognieść dłonią (inaczej nie
da rady, dla "obrzydliwych" są rękawiczki jednorazowe) tak, aby zrobiła się
szklista i puściła sok. Polać oliwą/olejem (to zawsze, w każdej surówce),
sokiem z cytryny, wymieszać, ugnieść w misce, wstawić do lodówki
przynajmniej na godzinkę. Przed podaniem oczywiście trzeba surówkę
wymieszać, żeby się zrobiła puszysta, ma ładnie wyglądać i lekko błyszczeć
od wilgoci i tłuszczu.
Robię tę surówkę w czasie np duszenia mięsa czy gotowania zupy. Można dodać
marchewkę startą i cebuli nieco, ale z samej kapusty najbardziej smakuje,
kapusta ma też na tyle bogaty "asortyment" witamin itp, że wyrzuty sumienia
nie grożą, a smak młodej kapusty w tym wydaniu jest zaskakująco ciekawy -
surówka świetna jest do mięsa i szczególnie do rybki smażonej :-)
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
|