Data: 2005-07-14 14:39:45
Temat: Re: Grill
Od: Waldemar Krzok <w...@c...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
waldek wrote:
>>>Więc w marynacie będzie 3*10g*0,16=4,8g soli, powiedzmy 5g.
>>>Do normalnego natarcia solą 1kg mięsa trzeba użyć co najmniej 1/2 łyżki
>>>soli, czyli 10g (ja daję całą). Tak, czy siak, sam sos sojowy to za
>
> mało.
>
>>>Trzeba dosolić.
>>
>>albo dać więcej sosu sojowego. Ja nigdy nie dosalam tylko dosajam ;-)
>>
>>też Waldek
>
> ===
> Ile? Pól szklanki na kilogram? To i tak ścieknie, a na i w mięsie zostanie
> jedna łyżka. Zresztą, to tylko przyprawa, a nie główny składnik potrawy.
wg twoich wyliczeń 6 łyżek wystarczy. Nie wiem, tam, gdzie daję sos
sojowy, ten sos ląduje też w sosie, więc wystarczy. Sosu sojowego daję
do "chińszczyzny" i klasycznego gulaszu. Może też mniej solę? Za to dużo
pieprzę ;-)
Waldek
|