Data: 2005-07-14 14:05:43
Temat: Re: Grill
Od: "waldek" <x...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@c...de> napisał w wiadomości
news:3jmkkkFq34coU2@uni-berlin.de...
> waldek wrote:
>
> > Tak mnie zaintrygowałaś swoją opinią (ja dosalam), że postanowiłem
policzyć:
> >
> > Na kilogram mięsa można wziąć do marynaty np. 3 łyżki sosu sojowego.
> > Zawartość soli w sosie wynosi ok. 16%, a w jednej łyżce mieści się 10g
sosu.
> > Więc w marynacie będzie 3*10g*0,16=4,8g soli, powiedzmy 5g.
> > Do normalnego natarcia solą 1kg mięsa trzeba użyć co najmniej 1/2 łyżki
> > soli, czyli 10g (ja daję całą). Tak, czy siak, sam sos sojowy to za
mało.
> > Trzeba dosolić.
>
> albo dać więcej sosu sojowego. Ja nigdy nie dosalam tylko dosajam ;-)
>
> też Waldek
===
Ile? Pól szklanki na kilogram? To i tak ścieknie, a na i w mięsie zostanie
jedna łyżka. Zresztą, to tylko przyprawa, a nie główny składnik potrawy.
waldek (mały)
===
|