Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Grill + wegetarianka
Date: Wed, 11 Sep 2002 09:53:09 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 80
Message-ID: <almssf$lst$1@news2.tpi.pl>
References: <almrdf$2h9$1@news.tpi.pl> <almron$vu7$1@absinth.dialog.net.pl>
NNTP-Posting-Host: pk161.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news2.tpi.pl 1031730895 22429 217.97.24.161 (11 Sep 2002 07:54:55 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 11 Sep 2002 07:54:55 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4807.1700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:125019
Ukryj nagłówki
Użytkownik "walkie" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:almron$vu7$1@absinth.dialog.net.pl...
> Z grila pyszne sa :
przepisy zawarte na tej stronie:
http://puszkkka.spinacz.pl/index.php3
a ja ze swoejej strony polecam:
1.ziemniaki:
nie za duże kartofelki albo większe pokrojone w równe kawałki
koperek
sól
olej Ziemniaki obrać, posolić, obtoczyć w posiekanym koperku i zawinąć po
5-6 w wysmarowaną olejem folię. Kłaść na grilla i piec około 40 minut.
Rady:
Ja najczęściej lekko podgotowuję kartofelki na półtwardo, wtedy równiej się
pieką i nie przypalają.
Można je obtaczać także w innych ziołach, takich jak majeranek czy kminek,
ale z koperkiem są najpyszniejsze!
Podawać z sosem chrzanowym.
2. sos chrzanowy:
2 pojemniczki jogurtu
2 łyżki majonezu
2 łyżeczki chrzanu
sól, pieprz, cukier
pęczek koperku Jogurt wymieszać z majonezem i chrzanem. Dodać posiekany
koperek, sól, pieprz i odrobinę cukru. Wymieszać i wstawić do lodówki.
Sos jest specjalnie do kartofelków z grilla, właściwie to nie pamiętam kiedy
ostatnio udało nam się zrobić grilla bez tego sosu.
Nadaje się też do pieczonych ziemniaków przyrządzonych w domu.
3. pieczarki z fetą:
kilkanaście dużych pieczarek
kartonik sera feta
biała część pora
sól, pieprz
masło, olej
Pieczarki oczyścić, wykroić nóżki, ale nie wyrzucać. Pora pokroić w krótkie
cienkie paseczki, poddusić na maśle, dorzucić pokrojone nóżki pieczarek i
udusić razem na miękko. Ostudzić i wymieszać razem z fetą, odrobiną soli i
sporą porcją pieprzu.
Do każdej lekko oprószonej solą pieczarki nałożyć porcję farszu i zawinąć
delikatnie w posmarowaną olejem folię do pieczenia.
Piec na niezbyt mocno rozgrzanym grilu po kilka minut z każdej strony.
Temperatura nie powinna być zbyt wysoka, gdyż feta może się zwarzyć. Grzyby
nie mogą też być zbyt szczelnie zawinięte w folię, gdyż puszczą zbyt dużo
soku. Pieczarki powinny po prostu zmięknąć, a nadzienie rozgrzać się.
Udanego grilowania.
4. banany
banany
czekolada
adwokat albo ajerkoniak Ubrane banany kłaść bezpośrednio na ruszt i
grilować tak długo aż zrobią się brązowe i nieapetyczne, przewrócić na druga
stronę, poczekać aż ta też zmieni kolor.
Kłaść na talerz, rozcinać wzdłuż, robiąc łódeczkę i nalewać do środka
adwokata i rozpuszczona czekoladę.
Pycha!!!
Rady: Żeby nie wpędzać w nałóg alkoholowy bananożernych dzieci adwokat
zastapić lodami.
pozdrawiam
--
Wkn (Gdańsk)
www.gotowanie.wkl.pl
|