Data: 2006-10-06 08:12:46
Temat: Re: Gulasz transylwański/szegedyński/szekely
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <eg52ap$fii$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"flower" <f...@w...pl> wrote:
> Jak naprawdę nazywa się potrawa, w której najpierw dusi się mięso, potem
> dodaje kapustę kiszoną, a na końcu śmietanę z mąką? Widziałem ją pod tymi
> trzema nazwami, ale np. Władek Łoś pod nazwą gulaszu segedyńskiego podawał
> zupełnie coś innego.
> Ma ktoś jakieś rzetelne źródła?
Na Węgrzech to Szekelygulyas -- gulasz szeklerski. (Skądinąd Szeklerzy
żyją w Transylwanii). Poza Węgrami taka potrawa to gulasz segedyński
(polska nazwa wegierskiej miejscowości "Szeged" to Segedyn). A z kolei
na Węgrzech gulaszem segedyńskim nazywa się gulasz (zupę) z dodatkiem
warzyw korzeniowych.
Moje źródło to "KLeines ungarisches Kochbuch" Karoly Gundla -
najsłynniejszego węgierskiego gastronoma (1883 - 1956).
Władysław
|