Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!n
ews.tpi.pl!not-for-mail
From: "Misiek" <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ja chcę o kuchni!
Date: Tue, 16 Jan 2007 08:58:53 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <eoi0ku$33f$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <1...@1...googlegroups.com>
<34940$45abc12b$57ce15c8$6077@news.chello.pl>
<eoggje$iao$1@atlantis.news.tpi.pl>
<1...@s...googlegroups.com>
<eogull$cmm$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: eln162.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1168934366 3183 83.15.147.162 (16 Jan 2007 07:59:26
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 16 Jan 2007 07:59:26 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:288171
Ukryj nagłówki
Użytkownik "czeremcha " <c...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał w
wiadomości news:eogull$cmm$1@inews.gazeta.pl...
> ikselka <i...@w...pl> napisał(a):
>
>> /.../ Przewa=BFnie jednak kr=F3tko miksuj=EA og=F3rki i daj=EA pod
>> koniec gotowania do wywaru mi=EAsno-jarzynowego z ziemniakami, zaprawiam
>> smietan=B1 z m=B1k=B1, no i ten koperek, koperek...
>
> U mnie, niestety, nie jest tak prosto. Na widok zielonej pietruszki i
> koperku córka rozwija sztandary z okrzykiem "No pasaran!" . Nie lubi małpa
> i
> tyle. Każdy musi sobie do talerza sypnąć swoją porcję. Zupa koperkowa już
> w
> ogóle odpada. Któregoś pięknego dnia, po konsultacji społecznej z Emilką,
> która w pierwszym odruchu zapowiedziała, że zupy nie ma ochoty dziś jeść,
> sypnęłam koperek do gara. Emilce się odwidziało, zachciało jeść - i
> płukała
> warzywa z zupy w sitku pod kranem. Jej sprawa.
>
Sprobuj zrobic kotlety mielone "inaczej"...
do mielonego oprocz tradycyjnych :"jajko, bulka tarta itd"
dodajemy (na 700 gram do 100 gram miesa) 1 peczek szczypiorku/zielonej
cebulki, 1 peczek koperku, 1 peczek pietruszki, lyzke suszonej bazylii (jub
swieza.. wtedy 2 lyzki)
Oczywiscie wszystko wczesniej drobno posiekac.
Podczas formowania kotletow mielonych do srodka kazdego kotleta wsadzamy ser
zolty (ile kto lubi) - w oryginalnym przepisie jest to rokpol (przyznam ze
uzywalem i brie, i lazura, i sekretu mnicha, i "zwyklego" zoltego sera typu
edamski, radamer, morski)
I smazyc.. Takie same dobre na zimno rowniez- do kanapek...\moze na to sie
da "nabrac" ?
Moszesz przeciez powiedziec ze to.. bazylia wlasnie :-) i szczypiorek...
|