Data: 2007-01-16 07:58:53
Temat: Re: Ja chcę o kuchni!
Od: "Misiek" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "czeremcha " <c...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał w
wiadomości news:eogull$cmm$1@inews.gazeta.pl...
> ikselka <i...@w...pl> napisał(a):
>
>> /.../ Przewa=BFnie jednak kr=F3tko miksuj=EA og=F3rki i daj=EA pod
>> koniec gotowania do wywaru mi=EAsno-jarzynowego z ziemniakami, zaprawiam
>> smietan=B1 z m=B1k=B1, no i ten koperek, koperek...
>
> U mnie, niestety, nie jest tak prosto. Na widok zielonej pietruszki i
> koperku córka rozwija sztandary z okrzykiem "No pasaran!" . Nie lubi małpa
> i
> tyle. Każdy musi sobie do talerza sypnąć swoją porcję. Zupa koperkowa już
> w
> ogóle odpada. Któregoś pięknego dnia, po konsultacji społecznej z Emilką,
> która w pierwszym odruchu zapowiedziała, że zupy nie ma ochoty dziś jeść,
> sypnęłam koperek do gara. Emilce się odwidziało, zachciało jeść - i
> płukała
> warzywa z zupy w sitku pod kranem. Jej sprawa.
>
Sprobuj zrobic kotlety mielone "inaczej"...
do mielonego oprocz tradycyjnych :"jajko, bulka tarta itd"
dodajemy (na 700 gram do 100 gram miesa) 1 peczek szczypiorku/zielonej
cebulki, 1 peczek koperku, 1 peczek pietruszki, lyzke suszonej bazylii (jub
swieza.. wtedy 2 lyzki)
Oczywiscie wszystko wczesniej drobno posiekac.
Podczas formowania kotletow mielonych do srodka kazdego kotleta wsadzamy ser
zolty (ile kto lubi) - w oryginalnym przepisie jest to rokpol (przyznam ze
uzywalem i brie, i lazura, i sekretu mnicha, i "zwyklego" zoltego sera typu
edamski, radamer, morski)
I smazyc.. Takie same dobre na zimno rowniez- do kanapek...\moze na to sie
da "nabrac" ?
Moszesz przeciez powiedziec ze to.. bazylia wlasnie :-) i szczypiorek...
|