Data: 2011-04-01 20:04:40
Temat: Re: JabĹ?ka
Od: "Veronika" <veronika_veronika@spam_op.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:in580r$les$3@news.onet.pl...
>W dniu 2011-04-01 21:07, Veronika pisze:
>>
>> Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
>> news:in539q$2bj$1@news.onet.pl...
>>> W dniu 2011-04-01 18:33, Veronika pisze:
>>
>>> No a te dodatkowo mają białawy nalot, może to jest to wapno, o którym
>>> pisałaś?
>>
>>
>> Raczej nie.
>> Wapno, ktore wstawia sie do chlodni nie ma kontaktu z owocami.
>
> To musiały być posypane jakimś środkiem chroniącym przed psuciem się.
Jablek nie da sie niczym posypac. Jedynym sposobem, ktory chroni przed
psuciem jest tzw. "woskowanie", wtedy sa raczej tluste.
(Sa tez jablka tluste bez woskowania. Oznacza to, ze zostaly zerwane zbyt
pozno, przejrzaly jeszcze na drzewach.)
W Polsce sadownicy raczej nie stosuja woskowania.
Zbyt droga metoda, wiec nieoplacalna.
Ale jablka mogly byc z importu.
Ten bialy nalot to moze byc plesn. Podobno czasem wdziera sie nawet do
szczelnie zamknietych chlodni.
|