Data: 2006-03-20 22:45:45
Temat: Re: [Jak] Ser smażony
Od: "maf" <m...@n...alpha.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "turecky " <t...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał w wiadomości
news:dvmln9$iae$1@inews.gazeta.pl...
> Mój ŚP dziadek był niezrównany w produkcji tego sera.
> Najpierw mleko, zwykłe, nie UHT-e, nastawiasz na kwaśne i robisz niego
twarożek.
> Potem ten twarożek musiał zgliwieć - znaczy zmięknąć i spleśnieć.
> Potem na patelnię z nim na maśle.
> Niezbyt ładnie pachnie w czasie pleśnienia i w czasie smażenia.
> Ale potem poezja.
> Niestety, szczegółów produkcji nie znam.
Bo to proste jest.
Ser musi byc serem, kruszysz widelcem, i trzeba troche osolic. Dojrzewa, jak
zona nie wyrzuci ci tego do smietnika z powodu smrodu, to smazysz na masle,
dodajesz kminku /mama dodawala tez jajo/, i albo sie uda albo nie. Kilka
razy mi sie udalo.
Pozdr
maf
|