Data: 2006-03-20 16:36:57
Temat: Re: [Jak] Ser smażony
Od: "turecky " <t...@g...SKASUJ-TO.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wojti <j...@n...wp.pl> napisał(a):
>
> Kiedyś jadłem coś takiego na Dolnym Śląsku jak smażony ser.W naszym archiwum
> znalazłem wszystko na temat sera ale nie smażonego tak jak pamiętam. Taki
> ser można kupić w każdym sklepie tam gdzie kiedyś mieszkałem(Wałbrzych) a w
> Stolicy ani rusz
> Wiem że się go robiło z białego sera i co dalej?
> Poproszę o przepisy lub sznurki
Mój ŚP dziadek był niezrównany w produkcji tego sera.
Najpierw mleko, zwykłe, nie UHT-e, nastawiasz na kwaśne i robisz niego twarożek.
Potem ten twarożek musiał zgliwieć - znaczy zmięknąć i spleśnieć.
Potem na patelnię z nim na maśle.
Niezbyt ładnie pachnie w czasie pleśnienia i w czasie smażenia.
Ale potem poezja.
Niestety, szczegółów produkcji nie znam.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|