Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.p
l!niusy.onet.pl
From: k...@p...onet.pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak pisac przepisy/DLUGIE
Date: 9 May 2003 21:41:04 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 25
Message-ID: <5...@n...onet.pl>
References: <b9g4ti$j3v$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1052509264 2253 192.168.240.245 (9 May 2003 19:41:04 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 9 May 2003 19:41:04 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 62.29.175.249, 213.180.130.13
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:155651
Ukryj nagłówki
>
> uwagi "obytych" bardzo pomagają.
>
>
> Jestem za!!!
Po latach ( patrz zeszyt po babci) natykasz sie na " orleanu za 6 groszy"i
zachodzisz w głowę, co to takiego ten orlean ( po 17 latach przypadkiem sie
dowiedziałam: pomarańczowy barwnik spozywczy z początków nszego wieku, ale ile
go za 6 groszy bylo ???? I moze kto wie - to tak przy okazji: co to jest
kremotartari?).
Tak więc piszmy ( a smam nie jestem bez grzechu) w gramach, mililitrach i
nazwach produktow, a nie handlowych, bo co to na przyklad maizena? ( skrobia
kukurydziana)Albo O-Jelly? Mama taką przemiłą książkę "Balsam dla duszy" o
jedzeniu, ale tam masa właśnie nazw handlowych amerykańskich i kuku,
nierozszyfrowalne!
Ponadto: kiedys sledzie soslone byly solidnie, moczyc trzeba bylo koniecznie.
Dzisiaj platy lekko solone w zasadzie moczenia nie wymagają.Koniecznie trzeba o
tym pisac, bo wiele przepisow bezkrytycznie kaze sledzie moczyc. I wychodzi
badziewie. Tak więć prośba nie tylko o miary i wagi, ale i o szczegółowe
komentarze, wszak wszyscy kiedyś zaczynaliśmy przygodę z kuchnią.Qd
PS.Magda, gdzie byłaś, jak Cie nie było?
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|