Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!t
ransit3.readnews.com!news-out.readnews.com!news-xxxfer.readnews.com!nx02.iad01.
newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada
.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "kiwiko" <k...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <4c2484c4$0$19164$65785112@news.neostrada.pl>
<4c249190$0$2603$65785112@news.neostrada.pl>
<4c2700a8$6$19177$65785112@news.neostrada.pl>
<4c270863$0$17089$65785112@news.neostrada.pl>
<4c270c13$1$17090$65785112@news.neostrada.pl>
<4c2739dd$0$19183$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Jak przechować agrest?
Date: Sun, 27 Jun 2010 18:58:26 +0200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Lines: 56
Message-ID: <4c27832b$3$17086$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.30.42.168
X-Trace: 1277657899 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 17086 83.30.42.168:1107
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:328656
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:4c2739dd$0$19183$65785112@news.neostrada.pl...
>
> "kiwiko" <k...@o...pl> wrote in message
> news:4c270c13$1$17090$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
>> news:4c270863$0$17089$65785112@news.neostrada.pl...
>>> "kiwiko" <k...@o...pl> wrote in message
>>> news:4c2700a8$6$19177$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>
>>>> Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
>>>> news:4c249190$0$2603$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>
>>>>> "medea" <X...@p...fm> wrote in message
>>>>> news:4c2484c4$0$19164$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>W jaki sposób można "zakonserwować" agrest, żeby jak najmniej stracił
>>>>>>na formie i witaminach? Pamiętam, że moja śp. Mama robiła agrest w
>>>>>>słoikach w taki sposób, że potem można było wyciągnąć ze słoika pełne
>>>>>>jędrne kulki w pysznej słodkiej zalewie. Niektórzy porównywali je do
>>>>>>słodkich winogron. Nie wiem jednak, jak udawało jej się osiągać taki
>>>>>>efekt. Może Wy macie pomysł?
>>>>>> Chciałabym, żeby można było później używać owoców np. do ciasta.
>>>>>>
>>>>>> Pozdrawiam
>>>>>> Ewa
>>>>>
>>>>> To były konfitury - nie można gotować, tylko zalewać ciepłym gęstym
>>>>> syropem, na drugi dzień zlać syrop zagotować z dodatkiem cukru,
>>>>> ochłodzić i znowu zalać i tak kilka razy, az owoce przesycą się
>>>>> cukrem.
>>>>> Ja mroziłem agrest tak jak truskawki czy wiśnie i zamykałem w
>>>>> woreczkach foliowych zgrzewarką. Nadaje się na sosy do cista i mięs,
>>>>> ale głownie zjadałem zmrożony zamiast lodów - całymi miskami.
>>>>>
>>>> a zęby Ci nie popękały?
>>>>
>>>> kiwiko
>>>
>>> Całe życie przygotowywałem się do tego momentu - wszystkie wyrwałem.
>>> :-))))
>>> Sadzisz, że jadłem wyjęte "prosto" z zamrażarki?
>>>
>> hihihi, tak właśnie sobie to wyobrażałam ;)
>> jak je chrupiesz takie zamrożone
>>
>> kiwiko
>
> He..he,nawet orzechy gryzę - jeszcze mam kasowniki. ;-)))
>
zęby są bardzo ważne :)
kiwiko
|