Data: 2005-04-29 05:21:31
Temat: Re: Jak rybe?
Od: "Małgorzata Leszczyńska" <g...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dużo cebuli pokroić na wiórki (słomkę) - orientacyjnie na 1 kg ryby co
najmniej 1 kg cebuli.
Cebulę dusić na oliwie, lekko podlewając wodą podczas tego procesu, aby się
nie przypaliła.
W tym czasie dużo czosnku (co najmniej 1 główkę, nie żałować sobie!!!)
podzielić na ząbki. Nie trzeba obierać, bo największy aromat czosnku jest w
łuskach. Czosnek wrzucić do cebuli.
Kiedy cebula będzie miękka, posolić ją i popieprzyć białym pieprzem, dodać
pieprzu kajeńskiego (w oryginale była przyprawa piri-piri).
Filety położyć na cebuli, lekko przykrywając je częścią tejże.
Przykryć i zapiec lub kontynuować duszenie na palniku. Po ok. 15 minutach
ryba jest gotowa.
Pyszne zarówno na gorąco, jak i na zimno.
Gośka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|