Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak się nazywa...
Date: Sat, 16 Jun 2012 11:07:49 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 38
Message-ID: <1kn60e5fxa5ka$.13ogjxoz66srm.dlg@40tude.net>
References: <11fyt3zzw9pdb.l0coaqmuecqe$.dlg@40tude.net>
<jrdggs$jjt$1@inews.gazeta.pl> <jrdifm$bpb$1@news.icm.edu.pl>
<k12usyjzpqcl$.lypon8yuxg4l$.dlg@40tude.net>
<1x6crhc8g0pj.m5ziw9rl3n2k$.dlg@40tude.net>
<179d59772zgdm.9g8kz9i4xf3v$.dlg@40tude.net>
<jrf4r9$hhd$2@news.icm.edu.pl> <p...@4...net>
<jrf5ik$hhd$4@news.icm.edu.pl>
<4fdb1e12$0$26693$65785112@news.neostrada.pl>
<jrf7mt$nuv$1@news.icm.edu.pl>
<3a6xfzxm32v3$.1qaaqykfzjvym.dlg@40tude.net>
<jrgclc$1us$1@node1.news.atman.pl>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: aemp178.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1339837674 846 79.191.67.178 (16 Jun 2012 09:07:54 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 16 Jun 2012 09:07:54 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:346754
Ukryj nagłówki
Dnia Sat, 16 Jun 2012 00:12:31 +0200, Animka napisał(a):
> W dniu 2012-06-15 15:48, Ikselka pisze:
>> Dnia Fri, 15 Jun 2012 13:53:03 +0200, medea napisał(a):
>>
>>> W dniu 2012-06-15 13:35, krys pisze:
>>>> medea wrote:
>>>>
>>>>> W dniu 2012-06-15 13:12, Ikselka pisze:
>>>>>> Głównie pektyny. I kwas cytrynowy. Używam żelfiksu Oetkera (nie innych
>>>>>> tego typu produktów innych firm, bo są strasznie kwaśne, a żelfix nie) od
>>>>>> lat. Do niskosłodzonych dżemów. No i teraz właśnie zrobię tę frużelinę.
>>>>>>
>>>>>>
>>>>> Może i ja sobie zrobię. Z truskawek. Są takie piękne teraz, że mam je
>>>>> ochotę zatrzymać jak najdłużej.
>>>> Dżem na żelfixie też warto. I nie ma co szukać porównania do sklepowego.
>>>
>>> Spróbuję. U nas akurat truskawkowy jest w największym poważaniu, musi
>>> być w domu zawsze. Może przekonam córkę do dżemu własnej roboty.
>>>
>>
>> Na żelfiksie dżemy są śliczne, kolor piękny, córka na pewno się skusi.
>>
>> Rada praktyczna - ze względu na nietrwałość owoców i konieczność ich
>> szybkiego zabezpieczenia oraz aby było łatwiej (ewentualnie) podzielić
>> robotę na dwa dni lub na dwa dowolnie (ale rozsądnie) odległe w czasie
>> etapy: owoce zagotowuję (z małym dodatkiem wody na dnie) i tak zostawiam do
>> czasu, kiedy... mam znowu czas. Wtedy do pulpy wsypuję żelfiks, mieszam,
>> szybko zagotowuję często mieszając, wsypuję cukier i doprowadzam do wrzenia
>> - czyli ta część pracy już jak w przepisie.
>
> Mnie najbardziej smakuje z wiśni, Tylko zepsułam drylownicę, która
> zresztą pryskała sokiem na prawo i lewo.
Że zepsułaś, to znaczy że i tak była do niczego ;-)
--
XL
|