Data: 2005-03-10 14:20:57
Temat: Re: Jak sklarowac porterowke?
Od: "Ireneusz P. Zablocki" <i...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
barney schrieb:
> Witam
> W jaki sposob moge sklarowac (tak to sie chyba mowi) porterowke?
> Jest ona troche metna, na dnie jest osad. Zawsze taka byla ale teraz
> postanowilem ze zrobie klarowna i przefiltrowalem przez papierowy filtr
> do kawy, i nic, jest taka sama jak przedtem. Probowalem tez z wata ale
> efekt ten sam.
> Nie bede juz tak przelewal bo mi wszystko wsiaknie w filtry ;)
> Macie moze jakis sposob, bede wdzieczny za pomoc.
>
Szczerze mowiac nigdy nie klarowalem nalewek. Taki jestem cierpliwy.
Zwykle tez wystarczy filtrowanie. Moze rozpusc w porterowce troche
pokruszonego wegla drzewnego, dstaw na kilka dni i dopiero potem
przefiltruj raz jeszcze. Nie wiem jak jest np. ze swiezym mlekiem,
zelatyna, tanina, bialkiem kurzym czy .... morskim piaskiem. Tym mozna
wina klarowac ale czy da sie tez nalewke? Moze sprobuj na malej ilosc.
Ale zacznij od wegla drzewnego. Nie powinno zaszkodzic.
Irek
|