Data: 2008-03-06 14:40:28
Temat: Re: Jak smażyć aby nie spalić.....?.
Od: "akiloni" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Dr.Endriu" <n...@i...pl> napisał w wiadomości
news:fqorok$ptd$1@news.interia.pl
> Czy jest cos takiego co pozwoliło by kontrolować temperature oleju na
> którym smaży sie potrawy. Jakiś tani termometr lub coś w tym stylu.
>
> Ostatnio próbowałem coś pichcić i w końcu doszedłem do takich
> wniosków:
>
> 1) Na początku smażenia temp nie może być zbyt niska dlatego iż
> powoduje to przywieranie panierki do patelni. Jak na samym początku
> panierka przyklei się do patelni to po chwili będzie się na niej
> przypalać......
>
> 2) Zbyt wysoka temp na początku powoduje oczywistą klęske. Nie ma nic
> gorszego niż spalic olej na początku. ...
>
> Stąd też takie moje rozważania aby znależć jakiś sposób na odpowiednio
> rozgrzany olej na patelni na początku smażenia.
>
> P.S. Nadmieniam iż moja siora (jak większość kucharzy) ustawia tą
> temp na słuch (odpowiednie syczenie oleju), ale mnie się to
> kompletnie nie udaje ...
>
> Pomożecie koledzy i koleżanki ?.
>
> Pozdrawiam
> Dr.Endriu
praktyka czyni mistrzea :)
az
|