Data: 2003-09-16 09:01:42
Temat: Re: Jak to jest z kruchym ciastem?
Od: "Magdalena Witkowska" <s...@x...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Z mojego doświadczenia wynika:
Jeśli do kruchego dodasz mąki razowej i raczej krótko wygnieciesz, po czym
odrazu wpakujesz do piekarnika, to będzie SUUUPER. :)) Ja jak robię spód do
szarlotki to nawet go nie wałkuję tylko od razu "rozmazuję" na blasze.
poza tym ciasto najlepiej wygniatać w makutrze lub misce - mniej maki
zuzywasz i nie klei się do wszystkiego dookoła.
A teraz mądra książka:
ciasto najlepiej wałkować między 2 warstwami folii spozywczej - nie potrzeba
mąki i ciastonie jest nadmiernie kruche. Fakt - do lodówki na godzinę.
Zrobiłam dwa razy paszteciki wg tego przepisu. Paszteciki wyszły denne, ale
to ze wzgledu na farsz, bo ciasto było świetne :) A co najdziwniejsze -
miękkie, choc kruche. Takie... no świetne :)
Ja właściwie nie wiem, poco do lodówki :) Teoretycznie by to mało /
margaryna nie była stopiona pod wpływem ciepła Twojej dłoni, ale przeież w
piekarniku też się topi zanim się upiecze. Więc chyba chodzi o to wałkowanie
:)
Pozdrawiam
Sasannka
http://sasannka.xpect.pl
|