Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newspump.monmouth.co
m!newspeer.monmouth.com!howland.erols.net!newsfeed.cwix.com!newsfeed.avtel.net!
not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak to jest z tym/ta sushi?/dlugie
References: <8bao9o$v4o$1@nuxi.se.com.pl>
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 72
Date: Wed, 22 Mar 2000 09:56:36 -0800
NNTP-Posting-Host: 207.71.222.124
X-Complaints-To: a...@a...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 953748216 207.71.222.124 (Wed, 22 Mar 2000 10:03:36 PST)
NNTP-Posting-Date: Wed, 22 Mar 2000 10:03:36 PST
X-Received-Date: Wed, 22 Mar 2000 10:03:36 PST (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:25327
Ukryj nagłówki
Czesc, Rafal,
Rafal wrote:
> Ostatnio mielismy ze znajomymi dyskusje na ten temat.
> Mnie zawsze wydawalo sie ze musi byc w srodku surowa ryba
> a tu dowiedzialem sie przepisow sa tysiace i wcale tak nie musi byc.
Prawda, nie musi byc ryba, moga byc warzywa, owoce, grzyby, ikra, surowe jajka,
osmiornica, krab, marynowana rzodkiew, i tysiace innych rzeczy.
> Czy jest w takim razie jaikolwiek powtarzajacy sie element w tej potrawie i
> czym w takim razie jest sushi???
Jest. Powtarzajacym sie elementem jest to, ze kazdy kawalek sushi jest malym
"ogrodem" wrazen smakowych, tak opakowany, ze stanowi osobny kawalek dania.
Rowniez istotne jest to, ze sushi je sie palcami, a nie paleczkami, wiec kazdy
kawalek musi byc tak podany, zeby mozna go bylo wziasc w palce i nie ubrudzic
rak. W dobrych restauracjach japonskich pierwsza rzecz, jaka klient dostaje, to
wilgotny, goracy reczniczek, ktorym "obmywa" sie brud swiata zewnetrznego.
Sushi moze byc rolowane i pokrojone na kawalki, z lisciem morszczynu na
zewnatrz, lub wewnatrz, ryzem do wierzchu. Rowniez sushi to kawalki ryby,
cienko krojone, ulozone na malej klusce ulepionej z ryzu. Czesto wierzch tego
ryzu, tuz pod ryba, jest smarowany wasabi (zielony chrzan). Nieodzowna czescia
talerza z sushi powinien byc kawalek wasabi, troche marynowanego imbiru, i
salatka z ogorkow w occie. Przed zaczeciem obiadu kazdy powinien dostac
miseczke edamame (ugotowanych sojowych straczkow) lub miseczke miso, rosolu z
pasty sojowej i morszczynow.
> A moze ktos zna prosty przepis chociaz wiem ze chyba jest to dosyc trudne
> do zrobienia aby bylo naprawde smaczne.
Najprosciej rolowane sushi z lososia lub tunczyka, najlepiej z czesci
brzusznej, bo ma wiecej tluszczu i jest smaczniejsza.
Filet z ryby
ogorek
ocet ryzowy
ryz do sushi
cukier
morszczyny (nori)
wasabi
marynowany imbir
mata bambusowa
ostry noz
sos sojowy
Kawalek filetu pokroic na kawalki wielkosci i dlugosci fasoli szparagowej,
okolo 4 "fasole" na osobe. Ogorek obrac ze skory i pokroic w takie same
kawalki. Zrobic wasabi z proszku, dodajac malutka ilosc wody i mieszajac w
malej miseczce. Gdy wymieszany, postawic mieczke do gory nogami na talerzu,
podobno wasabi "kisi" sie w ten sposob i ma lepszy smak, na jakies 5 minut. Ryz
do sushi (klejace sie troche, grube, krotkie ziarno - sushi rice) ugotowac i
skropic, gdy ryz jeszcze goracy, mieszanka octu ryzowego z cukrem (1/4 szklanki
octu + 1/8 szklanki cukru na 3 szklanki ugotowanego ryzu - ocet z cukrem
doprowadzic do wrzenia przed skropieniem). Ryz podrzucac lyzka bambusowa az
troszke wystygnie, okolo 5 minut. Ryz do sushi powinien byc zimno-letni, ale
nie zimny.
Na macie bambusowej do rolowania sushi ulozyc plaster nori, ktory tuz przed
uzyciem nalezy przeciagnac plasko nad plomieniem gazu, zeby go podsuszyc i
usztywnic.
Na nori rozprowadzic palcami garsc ryzu, do brzegow. Przeciagnac palcem z
odrobina wasami przez srodek ryzu. Ulozyc na ryzu wzdluz brzegu maty blizszego
do siebie 2 kawalki lososia i 2 kawalki ogorka. Zlapac brzeg maty i zrolowac
sushi. Gdy jeszcze w macie, zgniesc troche obu rekoma, zeby wszystko w srodku
"chwycilo". Ostrym nozem przeciac na pol, i kazda polowe na 3 kawalki. Ulozyc
na talerzyku, z wasabi i imbirem, podac. Kazdy uczestnik powinien miec swoja
mala miseczke z sosem sojowym, w ktorym macza brzeg, skrawek tylko, sushi tuz
przed wlozeniem do ust. Kawalek powinien byc na tyle maly, ze jest na jedno
lub najwyzej na dwa ugryzienia.
Magdalena
|