Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak to jest z tym/ta sushi? Re: Jak to jest z tym/ta sushi?/dlugie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Jak to jest z tym/ta sushi?/dlugie

« poprzedni post
Data: 2000-03-22 18:49:38
Temat: Re: Jak to jest z tym/ta sushi?/dlugie
Od: "Feliks" <f...@p...net>
Pokaż wszystkie nagłówki



Magdalena Bassett <m...@w...net> wrote in message
news:38D90951.ADA89817@west.net...
> Czesc, Rafal,
>
>
> Rafal wrote:
>
> > Ostatnio mielismy ze znajomymi dyskusje na ten temat.
> > Mnie zawsze wydawalo sie ze musi byc w srodku surowa ryba
> > a tu dowiedzialem sie przepisow sa tysiace i wcale tak nie musi byc.
>
> Prawda, nie musi byc ryba, moga byc warzywa, owoce, grzyby, ikra, surowe
jajka,
> osmiornica, krab, marynowana rzodkiew, i tysiace innych rzeczy.
>
> > Czy jest w takim razie jaikolwiek powtarzajacy sie element w tej
potrawie i
> > czym w takim razie jest sushi???
>
> Jest. Powtarzajacym sie elementem jest to, ze kazdy kawalek sushi jest
malym
> "ogrodem" wrazen smakowych, tak opakowany, ze stanowi osobny kawalek
dania.
> Rowniez istotne jest to, ze sushi je sie palcami, a nie paleczkami, wiec
kazdy
> kawalek musi byc tak podany, zeby mozna go bylo wziasc w palce i nie
ubrudzic
> rak. W dobrych restauracjach japonskich pierwsza rzecz, jaka klient
dostaje, to
> wilgotny, goracy reczniczek, ktorym "obmywa" sie brud swiata zewnetrznego.
> Sushi moze byc rolowane i pokrojone na kawalki, z lisciem morszczynu na
> zewnatrz, lub wewnatrz, ryzem do wierzchu. Rowniez sushi to kawalki ryby,
> cienko krojone, ulozone na malej klusce ulepionej z ryzu. Czesto wierzch
tego
> ryzu, tuz pod ryba, jest smarowany wasabi (zielony chrzan). Nieodzowna
czescia
> talerza z sushi powinien byc kawalek wasabi, troche marynowanego imbiru, i
> salatka z ogorkow w occie. Przed zaczeciem obiadu kazdy powinien dostac
> miseczke edamame (ugotowanych sojowych straczkow) lub miseczke miso,
rosolu z
> pasty sojowej i morszczynow.
>
> > A moze ktos zna prosty przepis chociaz wiem ze chyba jest to dosyc
trudne
> > do zrobienia aby bylo naprawde smaczne.
>
> Najprosciej rolowane sushi z lososia lub tunczyka, najlepiej z czesci
> brzusznej, bo ma wiecej tluszczu i jest smaczniejsza.
> Filet z ryby
> ogorek
> ocet ryzowy
> ryz do sushi
> cukier
> morszczyny (nori)
> wasabi
> marynowany imbir
> mata bambusowa
> ostry noz
> sos sojowy
>
> Kawalek filetu pokroic na kawalki wielkosci i dlugosci fasoli szparagowej,
> okolo 4 "fasole" na osobe. Ogorek obrac ze skory i pokroic w takie same
> kawalki. Zrobic wasabi z proszku, dodajac malutka ilosc wody i mieszajac w
> malej miseczce. Gdy wymieszany, postawic mieczke do gory nogami na
talerzu,
> podobno wasabi "kisi" sie w ten sposob i ma lepszy smak, na jakies 5
minut. Ryz
> do sushi (klejace sie troche, grube, krotkie ziarno - sushi rice) ugotowac
i
> skropic, gdy ryz jeszcze goracy, mieszanka octu ryzowego z cukrem (1/4
szklanki
> octu + 1/8 szklanki cukru na 3 szklanki ugotowanego ryzu - ocet z cukrem
> doprowadzic do wrzenia przed skropieniem). Ryz podrzucac lyzka bambusowa
az
> troszke wystygnie, okolo 5 minut. Ryz do sushi powinien byc zimno-letni,
ale
> nie zimny.
> Na macie bambusowej do rolowania sushi ulozyc plaster nori, ktory tuz
przed
> uzyciem nalezy przeciagnac plasko nad plomieniem gazu, zeby go podsuszyc i
> usztywnic.
> Na nori rozprowadzic palcami garsc ryzu, do brzegow. Przeciagnac palcem z
> odrobina wasami przez srodek ryzu. Ulozyc na ryzu wzdluz brzegu maty
blizszego
> do siebie 2 kawalki lososia i 2 kawalki ogorka. Zlapac brzeg maty i
zrolowac
> sushi. Gdy jeszcze w macie, zgniesc troche obu rekoma, zeby wszystko w
srodku
> "chwycilo". Ostrym nozem przeciac na pol, i kazda polowe na 3 kawalki.
Ulozyc
> na talerzyku, z wasabi i imbirem, podac. Kazdy uczestnik powinien miec
swoja
> mala miseczke z sosem sojowym, w ktorym macza brzeg, skrawek tylko, sushi
tuz
> przed wlozeniem do ust. Kawalek powinien byc na tyle maly, ze jest na
jedno
> lub najwyzej na dwa ugryzienia.
> Magdalena

Zapomnialas powiedziec nieuswiadomionym , ze te wasabi , czyli japonski
zielony chrzan, a raczej pasta chrzanowa ma moc kwasu solnego polaczonego z
dynamitem...Trzeba uwazac, bo mozna zaniemowic a oczy az wylaza na wierzch
od malenkiej ilosci wasabi , takie to cholerstwo mocne....
Wielbiciel sushi pod kazda postacia
F.


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
23.03 emski
23.03 Slavek S.
23.03 Rafal
23.03 Magdalena Bassett
24.03 Rafal
26.03 Robert Maron
26.03 Jerzy Matysiakiewicz
26.03 Feliks
26.03 Robert Maron
27.03 Feliks
27.03 Feliks
30.03 Dana
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Krzew-drzewo
Comprehensive Protection Guide with IObit Malware Fighter Pro 11.3.0.1346 Multilingual
Advanced SystemCare Pro 17.5.0.255: Ultimate Performance Optimizer
IObit Uninstaller Pro 13.6.0.5 Multilingual Review and Tutorial
"Prawdziwy" mężczyzna.
Naprawa klimy przenośnej - czy to opłacalne?
Maseczki za 9 miliardów zlotych ida na przemial
Ideologia Geniuszy-Mocarzy wer. 9420
Sztuka Edukacji wer. 6462
Próbna wiadomość
Jakie znacie działające serwery grup dyskusyjnych?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3