Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!nntp.primenet.com!nn
tp.gctr.net!howland.erols.net!newscon04-ext.news.prodigy.com.MISMATCH!newscon04
.news.prodigy.com!news-k12.news.prodigy.com!prodigy.com!not-for-mail
From: "Feliks" <f...@p...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak to jest z tym/ta sushi?/dlugie
Date: Wed, 22 Mar 2000 10:49:38 -0800
Organization: Prodigy Internet http://www.prodigy.com
Lines: 108
Message-ID: <8bb4r4$b54a$1@newssvr03-int.news.prodigy.com>
References: <8bao9o$v4o$1@nuxi.se.com.pl> <3...@w...net>
NNTP-Posting-Host: lsana020-0332.splitrock.net
X-Trace: newssvr03-int.news.prodigy.com 953751204 4504157 63.255.23.78 (22 Mar 2000
18:53:24 GMT)
X-Complaints-To: a...@p...net
NNTP-Posting-Date: 22 Mar 2000 18:53:24 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2314.1300
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:25335
Ukryj nagłówki
Magdalena Bassett <m...@w...net> wrote in message
news:38D90951.ADA89817@west.net...
> Czesc, Rafal,
>
>
> Rafal wrote:
>
> > Ostatnio mielismy ze znajomymi dyskusje na ten temat.
> > Mnie zawsze wydawalo sie ze musi byc w srodku surowa ryba
> > a tu dowiedzialem sie przepisow sa tysiace i wcale tak nie musi byc.
>
> Prawda, nie musi byc ryba, moga byc warzywa, owoce, grzyby, ikra, surowe
jajka,
> osmiornica, krab, marynowana rzodkiew, i tysiace innych rzeczy.
>
> > Czy jest w takim razie jaikolwiek powtarzajacy sie element w tej
potrawie i
> > czym w takim razie jest sushi???
>
> Jest. Powtarzajacym sie elementem jest to, ze kazdy kawalek sushi jest
malym
> "ogrodem" wrazen smakowych, tak opakowany, ze stanowi osobny kawalek
dania.
> Rowniez istotne jest to, ze sushi je sie palcami, a nie paleczkami, wiec
kazdy
> kawalek musi byc tak podany, zeby mozna go bylo wziasc w palce i nie
ubrudzic
> rak. W dobrych restauracjach japonskich pierwsza rzecz, jaka klient
dostaje, to
> wilgotny, goracy reczniczek, ktorym "obmywa" sie brud swiata zewnetrznego.
> Sushi moze byc rolowane i pokrojone na kawalki, z lisciem morszczynu na
> zewnatrz, lub wewnatrz, ryzem do wierzchu. Rowniez sushi to kawalki ryby,
> cienko krojone, ulozone na malej klusce ulepionej z ryzu. Czesto wierzch
tego
> ryzu, tuz pod ryba, jest smarowany wasabi (zielony chrzan). Nieodzowna
czescia
> talerza z sushi powinien byc kawalek wasabi, troche marynowanego imbiru, i
> salatka z ogorkow w occie. Przed zaczeciem obiadu kazdy powinien dostac
> miseczke edamame (ugotowanych sojowych straczkow) lub miseczke miso,
rosolu z
> pasty sojowej i morszczynow.
>
> > A moze ktos zna prosty przepis chociaz wiem ze chyba jest to dosyc
trudne
> > do zrobienia aby bylo naprawde smaczne.
>
> Najprosciej rolowane sushi z lososia lub tunczyka, najlepiej z czesci
> brzusznej, bo ma wiecej tluszczu i jest smaczniejsza.
> Filet z ryby
> ogorek
> ocet ryzowy
> ryz do sushi
> cukier
> morszczyny (nori)
> wasabi
> marynowany imbir
> mata bambusowa
> ostry noz
> sos sojowy
>
> Kawalek filetu pokroic na kawalki wielkosci i dlugosci fasoli szparagowej,
> okolo 4 "fasole" na osobe. Ogorek obrac ze skory i pokroic w takie same
> kawalki. Zrobic wasabi z proszku, dodajac malutka ilosc wody i mieszajac w
> malej miseczce. Gdy wymieszany, postawic mieczke do gory nogami na
talerzu,
> podobno wasabi "kisi" sie w ten sposob i ma lepszy smak, na jakies 5
minut. Ryz
> do sushi (klejace sie troche, grube, krotkie ziarno - sushi rice) ugotowac
i
> skropic, gdy ryz jeszcze goracy, mieszanka octu ryzowego z cukrem (1/4
szklanki
> octu + 1/8 szklanki cukru na 3 szklanki ugotowanego ryzu - ocet z cukrem
> doprowadzic do wrzenia przed skropieniem). Ryz podrzucac lyzka bambusowa
az
> troszke wystygnie, okolo 5 minut. Ryz do sushi powinien byc zimno-letni,
ale
> nie zimny.
> Na macie bambusowej do rolowania sushi ulozyc plaster nori, ktory tuz
przed
> uzyciem nalezy przeciagnac plasko nad plomieniem gazu, zeby go podsuszyc i
> usztywnic.
> Na nori rozprowadzic palcami garsc ryzu, do brzegow. Przeciagnac palcem z
> odrobina wasami przez srodek ryzu. Ulozyc na ryzu wzdluz brzegu maty
blizszego
> do siebie 2 kawalki lososia i 2 kawalki ogorka. Zlapac brzeg maty i
zrolowac
> sushi. Gdy jeszcze w macie, zgniesc troche obu rekoma, zeby wszystko w
srodku
> "chwycilo". Ostrym nozem przeciac na pol, i kazda polowe na 3 kawalki.
Ulozyc
> na talerzyku, z wasabi i imbirem, podac. Kazdy uczestnik powinien miec
swoja
> mala miseczke z sosem sojowym, w ktorym macza brzeg, skrawek tylko, sushi
tuz
> przed wlozeniem do ust. Kawalek powinien byc na tyle maly, ze jest na
jedno
> lub najwyzej na dwa ugryzienia.
> Magdalena
Zapomnialas powiedziec nieuswiadomionym , ze te wasabi , czyli japonski
zielony chrzan, a raczej pasta chrzanowa ma moc kwasu solnego polaczonego z
dynamitem...Trzeba uwazac, bo mozna zaniemowic a oczy az wylaza na wierzch
od malenkiej ilosci wasabi , takie to cholerstwo mocne....
Wielbiciel sushi pod kazda postacia
F.
|