Data: 2007-12-03 11:20:10
Temat: Re: Jak ugotować?
Od: G...@S...Janoszka.pl (Grzegorz Janoszka)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Mon, 3 Dec 2007 10:04:03 +0100 I had a dream that panta_rei
<j...@c...znajdzie> wrote:
>>> Jest. Ale pod nazwą "sól kuchenna" rozumie się sproszkowany halit
>>> (niekórzy też sól warzoną) - czyli NaCl.
>> A to tylko sól kuchenna niewskazana jest przy nadciśnieniu, inna nie
>> szkodzi?
>Szkodzą jednakowo, jeśli rozmawiamy o nadciśnieniu, co jednak dla
>niektórych jest zupełnie nie zrozumiałe :/
Szkodzą jony sodu, tylko że ilość cząsteczek beznoesanu sodu, cytrynianu
sodu, glutaminianu sodu itp jest znikoma w porównaniu z ilością cząsteczek
chlorku sodu, czyli zwykłek soli kuchennej. Zresztą nasze pokarmy dostarczają
tyle sodu, że jego ilość w dodatkach do żywności innych niż sól kuchenna
jest naprawdę niewielka.
--
Grzegorz Janoszka
|