Data: 2015-10-03 02:08:30
Temat: Re: Jak upitrasić chleb żytni ?
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Trefniś" <t...@m...com> wrote in message
news:op.x43i7hjomtaby1@tncap.home...
> W dniu .09.2015 o 01:13 Pszemol <P...@p...com> pisze:
>
> (...)
>> Nigdy nie oglądałem pod mikroskopem swojego zakwasu
>> (a mam żytni i pszenny, zupełnie inaczej pachną i smakują)
>> więc nie mogę być pewny co w nich jest.
>> A Ty oglądałaś swoje?
>>
>> Śmiem podejrzewać że są one bardzo zróżnicowaną
>> mieszaniną wielu różnych mikroorganizmów i nie zdziwiłbym
>> się gdyby były tam i drożdze i bakterie i pleśnie i co tam
>> jeszcze wpadło z powietrza czy też mąki czy skórki chleba, itp...
>
> Czym prędzej wywal te swoje "zakwasy", bo stanowczo Ci się zepsuły!
> Mówię poważnie!
Co Ty możesz wiedzieć? Widziałeś je? Smakowałeś?
>> Cała ta flora mikrobiologiczna nadaje zakwasowi unikalny
>> charakter i dlatego każdy z nich pachnie i smakuje inaczej.
>
> Twoje - smród i smak gorzkawy?
Nic podobnego.
> Niewielkie doświadczenie Pszemola w pieczeniu chleba (archiwum dowodem) i
> jego kuchenny styl "chłopka-roztropka" powinny skutkować wielkim dystansem
> do jego poradniczych wykwitów.
Dystans do wszelkich porad to bardzo dobra rzecz :-)
|